2024. május 3. - Tímea, Irma

Átadták a kórházat

Ünnepélyes keretek között adták át csütörtökön a csaknem egy évtized után, 1,6 milliárd forintból megújult szigetvári kórházat.
2008. április 17. csütörtök 22:47 - Hírextra

A megnyitón Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta: sok évi próbálkozás után 2005-ben benyújtott pályázatával sikeresen szerepelt Szigetvár önkormányzata, amely másfél milliárd forint címzett támogatást nyert el a kórház rekonstrukciójára.
Szólt arról is, míg az eltelt években elsősorban hazai források álltak rendelkezésre az ilyen jellegű beruházások megvalósítására, s csak kis mértékben európai uniós pénzek, a jövőben az arány megfordul: a hazai önrész mellé jelentős uniós forrás társul.

Paizs József (MSZP), Szigetvár polgármestere hozzáfűzte, hogy a térség egészségügyi ellátásában fontos szerepet tölt be a kórház, amely a korábbi években sokkal rosszabb helyzetben volt, mint jelenleg.

Kitért arra: volt, amikor szóba került, hogy a kórházat fizetésképtelenség miatt bezárják, az egészségügy átszervezésének idején még a megszüntetés is szóba került. Ezzel szemben, a felújításoknak köszönhetően az intézmény ma már nem 400, hanem 420 ággyal működik.
Az önkormányzat 1996 óta évről évre pályázatot nyújtott be a kórház felújítására. Több sikertelen kísérlet után 2005-ben kedvező döntés született: Szigetvár több mint másfél milliárd forint címzett támogatás nyert el, amelyhez a város önrészként 33 milliót tett hozzá.

A beruházás keretében megerősítették az épület szerkezetét, sürgősségi osztályt alakítottak ki, a szakrendelőket részlegesen, a központi műtőblokkot és az intenzív osztályt pedig teljesen felújították. Emellett digitális röntgengépet vásároltak, a meglévő készülékeket modernizálták, s a CT-berendezés számára külön helyet alakítottak ki.

A rendelkezésre álló pénz nem nyújtott elegendő fedezetet a fekvőbeteg-osztályok felújítására, valamint a műszerpark cseréjére. Ám a rekonstrukció ideje alatt a városi kórház üzemeltetését az önkormányzati tulajdonú Szigetvári Egészségügyi Ellátó és Szolgáltató Kft. vette át, amely saját forrásaiból fedezte a rekonstrukciót kiegészítő projekteket. Egyebek mellett az osztályok fürdőblokkjainak felújítását, és komfortos kórtermek kialakítását, amelyeket a betegek külön térítés ellenében vehetnek majd igénybe.

A gazdasági társaság gondoskodott a műtőberendezések felújításáról, illetve beszerzéséről, az ÁNTSZ előírásainak megfelelő szülészeti műtő és alternatív szülőszoba kialakításáról, továbbá egy CT-berendezés vásárlása is a program részét képezte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását