2024. április 27. - Zita

A nagyvállalatok is felkészültek a sztrájkra

Felkészültek a budapesti nagyvállalatok a pénteki egész napos BKV-sztrájkra - derül ki az MTI csütörtöki körkérdésére adott válaszokból.
2008. április 17. csütörtök 17:23 - Hírextra

A Richter Gedeon budapesti gyárában munkaszüneti napot rendeltek el a pénteki BKV-sztrájk idejére. Beke Zsuzsa, a gyógyszergyár szóvivője az MTI-nek elmondta: a munkavállalókkal egy másik, várhatóan hétvégi napon dolgoztatják majd le a kiesett munkanapot.

Gillemot Katalin, az Auchan Magyarország igazgatói asszisztense a távirati iroda kérdésére elmondta: a kollégák utaztatásával kapcsolatban az áruházak saját hatáskörben egyeztetnek. Előfordul, hogy taxival mennek dolgozni az alkalmazottak, több helyen az autóval utazó kollégák viszik társaikat.

Néhány esetben pedig átszervezték a munkabeosztást, így a közelebb lakók mennek dolgozni.
Arra a kérdésre, hogy számítanak-e az áruházak forgalmának visszaesésére, Gillemot Katalin azt mondta: múlt hétfőn, a félnapos sztrájk alatt érzékelhető volt a tömegközlekedési eszközökkel érkező vásárlók elmaradása.

A K&H Bank sajtóosztálya az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a pénzintézet fel van készülve minden rendkívüli helyzetre, így a BKV sztrájkjára is, amely jelentősen érinti budapesti fiókhálózata és központi irodái dolgozóit. Elmondták, a munkavállalók bejutását céges autókkal, magánautókkal és taxik igénybevételével segítik. A társaság a dolgozók felmerülő utazási költségeit elszámolja.

Saját gépjárművek és taxik használatával oldja meg az alkalmazottak munkába jutását a Magyar Telekom is, az utazási költségeket szintén elszámolja a társaság.

A vállalat kommunikációs igazgatóságának az MTI-hez eljuttatott közleményében az áll: a késés vagy hiányzás időtartamára a munkavállalót munkabér vagy egyéb díjazás nem illeti meg, viszont a késés, hiányzás igazolt távollétnek minősül. A sztrájk miatt kiesett munkaidő ledolgozására a cég lehetőséget biztosít, de a pénteki napra a munkavállaló szabadságot is kivehet.

A Ferihegyi Repülőtéren nem kell számítani járatkésésre a BKV-sztrájk miatt pénteken, az utasoknak azonban a szokásosnál hosszabb ideig tarthat eljutni a repülőtérre - mondta el az MTI-nek Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője.

Hozzátette, hogy a repülőtér működésében fennakadást nem okoz a sztrájk, ha szükséges, a dolgozókat minibusszal szállítják a reptérre, illetve a munkavállalók is segítenek egymásnak.
Hasonlóan nyilatkozott Németh Krisztina, a Malév kommunikációs igazgatója is. Elmondta: az üzemelési területen a munkabeszüntetés miatt fennakadások nem lesznek, a járatok menetrend szerint indulnak. A Malév vezetése felkészült a helyzetre és meghozta a szükséges intézkedéseket; a pénteki szolgálati beosztást úgy állították össze, hogy elsősorban a gépkocsival közlekedők dolgozzanak. Hozzátette, hogy a munkavállalók is kisegítik egymást a repülőtérre történő kijutásban.

A bankok működése várhatóan az előző sztrájkhoz hasonlóan zavartalan lesz. Az OTP-nél az MTI-nek elmondták: azzal számolnak, hogy az összes, 94 fiók kinyit. A dolgozók igyekeznek megoldani, hogy bejussanak a munkahelyükre, és ehhez a bank is minden tőle telhető segítséget megad.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását