2024. április 24. - György

Nyikita Mihalkov az Oscarról

A Oscar-jelölt 12 és Mongol című filmek alkotói bizakodóan nyilatkoztak az orosz film jövőjéről a legrangosabb orosz filmdíjak hétvégi moszkvai díjátadója nyomán. "Remélem, az emberek úgy nőnek fel, hogy követik és élvezik az orosz mozit" - mondta Nyikita
2008. január 29. kedd 09:43 - Hírextra
12 című filmjének egyik sztárja, Szergej Makovetszki pedig kijelentette: "Az Oscar azt mutatja, hogy az orosz film éppen olyan jó, mint a többi".

Az Arany Sas-díjak (Golden Eagle Award) átadására péntek este került sor a Moszfilm stúdióban megrendezett gálaesten. Az Arany Glóbusz mintájára létrehozott díjat ugyan csak néhány éve alapították, ám idén is több mint ezer filmsztár, filmrendező és politikus jelenlétében találtak gazdára a híres stúdió színfalai között. Itt forgatták például a Moszkva nem hisz a könnyeknek című ötvenes években játszódó drámát is, amely 1979-ben elnyerte a legjobb külföldi film Oscar-díját.
Idén ismét jó esély van arra, hogy orosz, vagy egy egykori szovjet tagköztársaságból, Kazahsztánból származó film legyen a világ legnagyobb érdeklődéssel várt filmdíjának nyertese.
A küzdelem február 24-i Oscar-esten dől majd el, amikor kiderül, hogy az orosz és kazakh produkciók felül tudtak-e kerekedni izraeli (Beaufort), lengyel (Katyn) és oszták (A hamisítók) vetélytársaikon.

Az Amerikai Filmakadémia díjával 1994-ben egyszer már kitüntetett Nyikita Mihalkov most A tizenkét dühös ember című amerikai produkció remake-jével jutott be ismét az Oscar-élmezőnybe. A bírósági drámát hazájába helyezte: az orosz esküdteknek egy csecsen fiú felett kell ítélkezniük, aki megölte orosz katonatiszt nevelőapját.

A Kínában és Kazahsztánban forgatott Mongol a kazahokhoz közel álló történelmi alak, a nomád uralkodó, Dzsingisz kán életének epikus elbeszélése.

"Vártuk az Oscar-jelölést, és büszkék vagyunk arra, amit Kazahsztánért tettünk" - mondta Szergej Bodorov, a film orosz rendezője, aki elmesélte, hogy több ezer e-mailt kapott kazah feladóktól, akik szerint filmjének sikere bizakodással töltötte el nemcsak a kazah filmipart, de az egész országot is.

"Az orosz filmipar leginkább azért fejlődik, mert jövedelmező" - hangsúlyozta a The Irony of Fate (A sors iróniája) című produkció egyik szereplője. Timur Bekmambetov vígjátéka, egy hetvenes évekbeli tévéfilm remake-je december végén hatalmas box office sikerrel futott Oroszország-szerte: forgalmazása első hónapjában 50 millió dolláros (mintegy 8,7 milliárd forintnyi) bevételt hozott a jegypénztáraknál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását