2024. április 26. - Ervin

Sólyom László Belgiumban

A Val Saint Lambert királyi beszállító cég által készített kristályvázát, valamint belga csokoládét kapott ajándékba Sólyom László Brüsszel városától, a magyar köztársasági elnök hivatalos látogatása alkalmából.
2008. április 16. szerda 07:12 - Hírextra

A szájjal fújt, kézzel metszett kristályvázán Szent Mihály alakja látható. A Val Saint Lambert már több mint 40 uralkodóháznak, illetve államfőnek szállított kristályárut.

A belga csokoládét csak keveseknek kell bemutatni. Száraz statisztikai adatokba burkolva azonban annyi elmondható, hogy jogszabályi előírás szerint a csokoládéban legkevesebb 35 százalék kakaótartalomnak kell lennie, de a belga csoki legtöbbjében ez az arány meghaladja a 43 százalékot.
2001-ben minden belga átlagosan 10,6 kiló csokit nassolt el. Ugyanabban az évben 160 ezer tonna csokoládét készítettek Belgiumban. Az országban 94 vállalkozásnak alkotja közvetlenül a fő profilját a csokoládékészítés, ezek a cégek 1999-ben 1,56 milliárd eurós összforgalmat bonyolítottak le - amiből 0,97 milliárd volt az export -, és mindezzel az élelmiszeripari szektor forgalmából 7 százalékkal részesültek.

A magyar államfő ellátogat Spa fürdőhelyre is. A térségből immár négyszáz éve adnak el külföldre ásványvizet, és ez lényegében azt is jelenti, hogy négyszáz éve folytatnak azon a tájon tudatos környezetvédelmet. A Spa Reine márkájú, alacsony ásványianyag-tartalmú - vagyis a szervezet salakanyag-mentesítését a vese túlterhelése nélkül lehetővé tevő - vizet több mint harminc országba exportálják.

Jelenleg a 13 ezer hektáros természetvédelmi terület 30 forrásából nyerik a kristálytiszta Spa ásványvizet, és 5-10 évig tart, amíg - szigorú ellenőrzési eljárás végén - hivatalosan engedélyeznek egy új forrást. A környéken a talaj-, illetve ezzel összefüggésben a víztisztaság biztosítása érdekében csak úgy szabad fakitermelést folytatni, hogy megfelelő részarányt őriznek meg a lombhullató erdők számára. Télen az utakat nem sózzák, hanem homokkal szórják, és a különösen érzékeny területeken előírás a "vízhatlan" autóparkoló.

És ha már a víznél tartunk: a magyar köztársasági elnök tiszteletére keddre magyar huszáröltözetet kapott Brüsszelben a híres Manneken Pis, a pisilő kisfiú szobra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását