2024. május 17. - Paszkál

Megyei bírósági elnökökkel találkozik az államfő

A közeljövőben a Sándor-palotába látogat valamennyi megyei bíróság elnöke - tájékoztatta Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője szerdán az MTI-t.
2008. április 16. szerda 14:52 - Hírextra
Sólyom László a bírósági szervezetrendszer aktuális kérdéseiről tájékozódik a megyei bíróságok elnökeitől - mondta a főosztályvezető.

Mint kiemelte, a megbeszélés része annak az államfői tájékozódásnak, amely megelőzi a Legfelsőbb Bíróság következő elnökének jelölését. A találkozók nem a nyilvánosság előtt zajlanak - tette hozzá.
A bírósági vezetők meghívása egy sorozatba illeszthető, hiszen a köztársasági elnök először a Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnökével, Lomnici Zoltánnal találkozott februárban, azután pedig megbeszélést folytatott az ítélőtáblák elnökeivel is - mondta.

A tárgyalásokon nem konkrét jelöltek, hanem a bírói szervezettel kapcsolatos aktuális kérdések kerülnek szóba - jelentette ki.

A köztársasági elnök tájékozódása a Legfelsőbb Bíróság elnökének utódlásáról már februárban elkezdődött, így ez nem függ össze a hétfői sikertelen ombudsman-választással. Az államfő a szakmai és civil körök véleményét korábban is kikérte a jelöléseket megelőzően, és a jövőben is így jár el - tette hozzá Kumin Ferenc.

A Legfelsőbb Bíróság elnökének hatéves megbízatása idén júniusban jár le, Sólyom Lászlónak addig kell jelölnie a posztra. A jelöltről az Országgyűlés dönt, megválasztásához a képviselők kétharmadának egyetértése szükséges.

Kumin Ferenc főosztályvezető februárban azt nyilatkozta az MTI-nek: Sólyom László más jelöltet keres a Legfelsőbb Bíróság élére. A köztársasági elnök február elején találkozott Lomnici Zoltánnal, és ezen a megbeszélésen közölte vele döntését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását