2024. április 29. - Péter

Egy éve nyílt meg az első HPV-Centrum

A vizsgált nők 52,21 százalékánál mutattak ki HPV-fertőzést az egy éve megnyílt budapesti HPV-Centrumban - hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón.
2008. április 16. szerda 14:49 - Hírextra
A humán papillomavírus - röviden: HPV - a 21. század leggyakoribb, szexuális úton terjedő kórokozója. A HPV tehető felelőssé többek között a méhnyakrák kialakulásáért. A betegség megelőzésében fontos szerepe van a szűrésnek, amelyet országszerte immár 16 HPV-Centrumban végeznek. Az elsőt egy éve hozták létre Budapesten a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. Az eddigi vizsgálati eredményekről és gyakorlati tapasztalatokról szerdán tájékoztatták a sajtó képviselőit.

Sobel Gábor, a budapesti HPV-Centrum vezetője elmondta: az 586 vizsgált nő 52,21 százalékánál állapítottak meg HPV-fertőzést. A fertőzöttek 69,93 százalékában a magas kockázatú, úgynevezett rákkeltő típusokat mutatták ki. A korcsoportok szerinti megoszlásban kiugróan nagy volt a 26-45 év közötti nők magas kockázatú humánpapillomavírus-fertőzése, 227 nőből 161-nél (70,9 százaléknál) mutatták ki.

A második leggyakoribb magas kockázatú fertőzöttség a 16-25 éves korcsoportnál volt, 57 fertőzött nőből 39-nél (68,42 százaléknál) igazolták - hangsúlyozta Sobel Gábor.

Kevésbé ismert tény, hogy a magas kockázatú HPV-típusok felelősek a hímvessző-, a hüvely- és a szeméremtestrákok 40, a végbélrákok 90, a fej-nyaki rákok 12 százalékáért.

Az alapító intézetet képviselő Ács Nándor egyetemi docens elmondta: a nőknek ajánlott évente elvégeztetni a citológiai szűrést. A vírusfertőzés kimutatására és a már kialakult fertőzés kezelésére forradalmian új lehetőségek állnak rendelkezésre. De az első lépést meg kell tenni, vagyis el kell menni a szűrésre.

A HPV-Centrumok címe megtalálható a kedden elindított www.hpvcentrum.hu című honlapon, amelyen további információk olvashatók a kórokozóról és a szűrésről is.

Ács Nándor bejelentette továbbá, hogy az országban működő 16 HPV-Centrumot hálózattá nyilvánították. Az intézmények egységes irányelvek alapján végeznek szűrő- és terápiás munkát.
Újdonság, hogy a most nyíló első sokszakági és szájüregi HPV-Centrumokban nemcsak nőket, hanem férfiakat is fogadnak a szakemberek.

Mózes Miklós arról számolt be, hogy Magyarország első helyen áll Európában a rosszindulatú szájüregi daganatok okozta halálozásban. Évente több mint 1400 férfi és 300 nő halálát okozza ez a megbetegedés. A szájüregi rák kialakulásának legfontosabb tényezői a dohányzás, az alkohol és a rossz szájhigiénia, de emellett az elmúlt években egyre több bizonyíték van arra, hogy összefüggés van a szájüregi rák és a HPV-fertőzés között. Budapesten szájüregi HPV-szűrést a Fogpótlástani Klinikán végeznek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását