2024. április 29. - Péter

Levélváltás Nyárády professzor távozásáról

Nem omlik össze a Dél-Dunántúl baleseti sebészeti ellátása attól, hogy távozik posztjáról Nyárády József professzor, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) traumatológiai klinikájának vezetője - írta a PTE általános rektorhelyettese Szili Katalinnak címzett és sze
2008. április 16. szerda 21:24 - Hírextra

Bár a magyar traumatológia kiváló képviselője, a PTE megbecsült tanára felmondását nem indokolta, a médiában megjelent nyilatkozatok alapján ennek oka az intézetből történő szakorvosi elvándorlás. Emellett döntésében szerepet játszhatott a baleseti sebészeti és az ortopédiai klinika tervezett összevonása - közölte Font Márta az Országgyűlés elnökével.

Szili Katalin, aki Pécs egyik szocialista országgyűlési képviselője is, a napokban tájékoztatást kért a PTE rektorától arról, mi vezetett Nyárády József lemondásához, s az egyetem milyen intézkedéseket kíván hozni a vezető lemondása után kialakult bizonytalan helyzet megoldására. Ehhez felajánlotta segítségét. Egyben utalt arra: a traumatológiai klinika rendkívüli fontossággal bír az egész régió ellátásában.

A rektorhelyettes válaszában azt írta, való igaz, a klinikáról rövid időn belül öt szakorvos távozott; az intézmény orvosi létszáma jelenleg 19, közülük 11 traumatológus szakorvos. Ugyanakkor nem fedi a valóságot, hogy a PTE és a klinikai központ vezetősége nem becsüli meg a dolgozóit.

"A korábbi béralkuknak megfelelően a traumatológián dolgozók bére a nagy megterheléssel arányosan jelentősen magasabb az egyetem más klinikáin dolgozókéhoz képest. A további béremelésre az egyetemnek nincs lehetősége" - hangsúlyozta.

Font Márta rámutatott: tartós problémát okoz, hogy a traumatológiai központ évi 800 millió forint bevétele mellett 200-250 millió forint adósságot termel, melyet a súlyos hiánnyal, kincstári biztos felügyelete mellett működő egyetem nem tud elviselni. A traumatológiai központot évi 5 ezer műtétre tervezték, ennek a kapacitásnak részben a központilag elrendelt teljesítmény-volumenkorlát, részben a túltervezés miatt csak a felét tudja kihasználni.

A rektorhelyettes kitért arra, hogy a traumatológia és az ortopédia világszerte közös szervezeti egységben működik, a magyar szakorvosi vizsgarendszer is közös e két területen. Az összevonás Pécsett is indokolt, szakmailag, gazdaságilag egyaránt előnyösebb helyzetet teremt. Ezzel az elképzeléssel a PTE, az orvostudományi kar és a kincstári biztos is egyetért.

Nyárády József szakmai űrt hagy maga után, de az igazgatói székből történő május elsejei távozásával felgyorsul a tervezett mozgásszervi sebészeti intézet létrehozásának folyamata - jegyezte meg Font Márta.

Az intézetvezető múlt csütörtökön tájékoztatta az MTI-t arról, hogy távozik igazgatói posztjáról.

"A régióban élő mintegy 450 ezer ember baleseti sebészeti ellátásáért felelünk. A klinika éves betegforgalma 70 ezer körüli, s mintegy 3500 műtétet végzünk. Optimista becsléseim szerint májusra tizennégyen maradunk, a pesszimista szerint tízen. Ezzel a létszámmal sem a napi, sem az ügyeleti munkát nem tudjuk ellátni. Ilyen körülmények között a vezetői tisztséget tovább már nem tudom vállalni" - közölte Nyárády József.

Arról is beszélt, hogy hosszú hónapok óta küszködnek, mert a baleseti sebészek létszáma folyamatosan csökken, orvosaik szinte éjjel-nappal dolgoznak, ráadásul az ügyeletért és a túlmunkáért is ugyanazt a díjat kapják, mint a más területeken dolgozó, kevésbé leterhelt kollégáik.

Arra a kérdésre, hogy felmondását követően marad-e a klinikán, Nyárády József azt mondta: három éve van a nyugdíjig, bízik abban, hogy az egyetem vezetésével találnak majd "valamilyen megoldást".

Kollár Lajos, a PTE klinikai főigazgatója szerint biztosítható a folyamatos ellátás, mert bár valóban többen távoztak az intézményből, a napokban jelentkeztek is néhányan, hogy szívesen jönnének, vagy visszajönnének a baleseti sebészeti klinikára, amely a jövőben az ortopédiai klinikával egybeolvadva, gazdaságosabban és kapacitásait jobban kihasználva működik.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását