2024. május 18. - Erik, Alexandra

NATO-válságkezelési gyakorlat

NATO-válságkezelési gyakorlaton vesz részt Magyarország több tárca képviseletével április 16. és 22. között - közölte a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya az MTI-vel kedden.
2008. április 15. kedd 20:35 - Hírextra

A 15. alkalommal megrendezett, CMX'08 (Crisis Management Exercise) elnevezésű gyakorlat célja a NATO válságkezelési koncepcióinak, eljárásainak és intézkedéseinek, valamint a válsághelyzet idején szükséges konzultációnak és a közös döntéshozatalnak a gyakoroltatása - ismerteti a közlemény.

A gyakorlat forgatókönyve fiktív. A feldolgozandó konfliktushelyzet az euroatlanti térség területén kívül eső, egymást fenyegető, kitalált szomszédos országok közötti fokozatosan romló biztonsági helyzetet szimulál, melyhez humanitárius válság, terrorizmus és többnemzetiségű békefenntartó műveletek társulnak.

Mivel a CMX'08 törzsvezetési gyakorlat, nem kerül sor erők valós alkalmazására.
A gyakorlat ideje alatt a Honvédelmi Minisztérium szervezésében, több érintett tárcával és országos hatáskörű szervezetekkel - köztük közszolgálati médiumokkal - együttműködve sor kerül mindazon, politikai- és katonai döntés-előkészítő és döntéshozatali folyamat, valamint a minisztériumok válságkezelő szervei közötti együttműködés szimulációs gyakorlására, melyek alapvetően képesek biztosítani egy esetleges jövőbeni válság nemzetközi, a szövetséges keretek közötti zökkenőmentes kezelését.

A NATO 26 tagállama mellett a CMX'08 tervezésében és lebonyolításában olyan NATO-partnerországok is részt vettek-vesznek, mint Albánia, Ausztria, Azerbajdzsán, Finnország, Grúzia, Horvátország, Írország, volt Jugoszláv Köztársaság Macedónia, Örményország, Svájc, Svédország és Ukrajna. Első alkalommal vesznek részt ilyen gyakorlaton a NATO mediterrán dialógusának országai, Izrael és Marokkó.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását