2024. április 26. - Ervin

Most jön a neheze

Fokozódik az izgalom a szapporói divízió I-es jégkorong-világbajnokságon: most lesznek csak a feljutást eldöntő rangadók, köztük szerdán a japán-magyar derbi.
2008. április 15. kedd 11:19 - Hírextra

Pat Cortina szövetségi kapitány csapata eddig jól játszott, a nyitányon fordulatos meccsen legyőzte 5-3-ra az észteket, majd simán - négy emberelőnyös góllal - 6-0-ra a litvánokat. Jó hír, hogy mind a négy támadósor betalált már legalább egyszer, a védőalakzat és különösen Szuper Levente kapus is meggyőzően teljesít.

A japánok eddig gólt sem kaptak, de éppen a két leggyengébb csapaton vannak csak túl. A magyar és a házigazda gárda mellett még a 2007-ig a világelitben szereplő ukránok százszázalékosak, így biztos, ezen három alakulat között dől el, melyikük nyer az 1972-es téli olimpiára épült Cukiszamu Arénában zajló tornán, és kerül fel a világ legjobb 16 csapata közé.

"Változatlanul az ukránokat tartom favoritnak, még akkor is, ha volt két gyengébb meccsük. Remekül váltanak iramot, és ha kellett, mindig úgy játszottak, hogy állandósult a gólveszély. Szerintem nem adtak ki magukból mindent, tartalékolnak, és nehéz őket kiismerni" - mondta az MTI-nek a keddi szünnap délelőttjén edzést vezénylő, majd délután városnézést engedélyező Cortina.

"De ne rohanjunk előre! Mindig a következő mérkőzésre kell összpontosítani. Jönnek a japánok, akik hihetetlen sebesek, villámgyorsan jutnak el az ellenfelek kapuja elé. Elszántak, és nagyon veszélyesek. Ha fegyelmezettek vagyunk, elzárjuk előlük az üres tereket, jól lefedjük a kapu előtti teret, akkor elkaphatjuk őket" - tette hozzá a kanadai-olasz szakember.

Mindezekkel együtt kijelenthető, hogy a magyar válogatott most van először olyan divízió I-es csoportban, ahonnan feljuthat. Ugyan 2002-ben és tavaly sikerült elcsípni a második helyet, de hat éve Székesfehérváron a dánok, 2007-ben pedig a házigazda szlovénok emelkedtek ki a mezőnyből. A skandináv együttes azóta sem esett ki, míg a déli szomszéd az NHL-es sztár Anze Kopitar vezényletével szintén erősebb a magyar válogatottnál. Most viszont a két fő rivális, a japán és az ukrán sem tűnik olyan lehengerlőnek, mint az elmúlt évek során egy-egy gárda. Persze, így is óriási bravúr, mesébe illő történet lenne, ha a magyarok felkerülnének az elitkategóriába.

A folytatásban a csapat segítségére lesz Vas János is, aki az NHL tartalékbajnokságában, az AHL-ben edződik. Az Iowa Stars csatára ugyan pénteken, szombaton és vasárnap bajnokit játszott, majd át kell repülnie Japánba, így nem tudni, milyen állapotban lesz.

"Jól érzem magam, jó szezonon vagyok túl, az utolsó meccsen gólpasszom is volt. Majd a repülőn alszom, és pihent leszek. Már a japánok elleni meccsen szeretnék segíteni!" - mondta a Des Moines-ból (Iowa állam) induló, Chicago és Tokió érintésével Szapporóba helyi idő szerint kedd este érkező támadó, aki a Starsban 80 mérkőzésen egyéni csúcsot jelentő 41 pontot (17 gól, 24 gólpassz) termelt. De ami különösen fontos: emberelőnyben és -hátrányban egyaránt bevetették, remekül élt a lehetőségekkel és csapata egyik legjobbja volt.

Az eddigi eredmények:
Vasárnap:
Magyarország-Észtország 5-3
Ukrajna-Horvátország 4-0
Japán-Litvánia 5-0
Hétfőn:
Magyarország-Litvánia 6-0
Ukrajna-Észtország 3-1
Japán-Horvátország 3-0

Az állás: 1. Magyarország 6 pont (11-3), 2. Japán 6 (8-0), 3. Ukrajna 6 (7-1), 4. Észtország 0 (4-8), 5. Horvátország 0 (0-7), 6. Litvánia 0 (0-11)

A további program (magyar idő szerint):
szerda:
Észtország-Horvátország 6 ó
Ukrajna-Litvánia 9:30 ó
Japán-Magyarország 13 ó
csütörtök: szünnap
péntek:
Észtország-Litvánia 6 ó
Magyarország-Horvátország 9:30 ó
Japán-Ukrajna 13 ó
szombat:
Litvánia-Horvátország 6 ó
Japán-Észtország 9:30 ó
Ukrajna-Magyarország 13 ó

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását