2024. május 7. - Gizella

Több pénz az olimpiára

Valamivel több mint ötven százalékkal növekedett a 2004-es évhez képest a magyar szempontból jelentős ötkarikás sportágak olimpiai támogatása. Többek között erről beszélt Elbert Gábor sportszakállamtitkár a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón.
2008. május 19. hétfő 16:33 - Hírextra
A kiosztott táblázat alapján 2004-ben 1 669 704 606 forint volt a támogatás, míg idén ez az összeg 2 531 362 776 forint. Amint azt a szakállamtitkár kiemelte, akadnak olyan sportágak, melyekben az emelkedés kétszeres, ez egyrészt adódhat az adott terület fejlődéséből, másrészt a versenyrendezésből. Példaként említette a január végi, február eleji tenisz Fed Kupa, illetve az asztaliteniszezők májusi világselejtezős versenyének lebonyolítását. Megemlítette még, hogy a vívók a kvalifikációs rendszerből adódóan körbeutazták a világot, de nem eredménytelenül, mert a reálisan megszerezhető kvóták döntő többségét begyűjtötték. Utalt arra is, hogy nem volt hiábavaló az asztalitenisz világselejtező megrendezése, mert bár a női csapat lemaradt az olimpiáról, három női játékos azért asztalhoz állhat majd Pekingben, akárcsak Jakab János, aki pedig maga sem számított még erre a lehetőségre.

A jelenlegi kvótahelyzetet elemezve azt mondta: "Úgy vélem, kajak-kenuban, vívásban, cselgáncsban és birkózásban van olyan csapatunk, amely bármire képes". Hangsúlyozta, hogy ez az ő véleménye, és hozzátette, öttusában például nem kell nagy csapat ahhoz, hogy sikeres legyen a szerepés, mivel csak két egyéni számban osztanak érmeket, vagyis egy-egy kiemelkedő teljesítmény már meghatározó lehet.

Elbert Gábor beszélt a sportág jövő csütörtökön kezdődő budapesti világbajnokságáról is, kérdésre válaszolva elmondta, a szakállamtitkárság 100 millió forinttal támogatja a rendezést. Felelevenítette, hogy a nagy sikerű 1999-es margitszigeti vb-n a szervezők büszkék voltak arra, hogy kis távolságokon belül zajlanak a versenyek, márpedig most ennél is kisebb területen - a Syma Sport- és Rendezvényközpontban, illetve a mellette található Szoborparkban - bonyolítják le a számokat. A szakállamtitkár utalt arra, hogy a budapesti vb-vel zárul a kvalifikációs időszak ebben a sportágban.

Szóba került a Gerevich-ösztöndíjak utalása körüli polémia is. Elbert Gábor összegzésképpen elmondta, idén 565 millió forint áll rendelkezésre, az első öt hónapra eső részt április közepén utalták el. Az első három havi juttatásokat mindjárt tovább is utalták az érintetteknek, az áprilisi összegeket május közepén kapták meg a jogosultak, a májusit pedig június elején fogják. Az év további részében havi rendszerességgel mennek majd az átutalások. Az ösztöndíjkeretet 81 700 000 forinttal toldották meg, hogy olyanok is részesülhessenek juttatásban, akik olimpia kvótát szereztek, de nem voltak benne az előzetesen megadott keretben, illetve hogy kipótolják azok járandóságát, akik nagyon keveset kaptak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását