2024. április 29. - Péter

Halász Judit és a babák

A babákat a párkányi magyar tanítási nyelvű általános iskola diákjai varrták, hogy így segítsenek a világ más részén nehéz körülmények között élő társaikon. Több mint félszáz rongybabát vesz át kedden Halász Judit, az UNICEF magyarországi jószolgálati nag
2008. április 15. kedd 09:59 - Hírextra
A babákat az iskola 800 tanulója készítette a pedagógusok és a szülők közreműködésével, hogy ezzel segítse az UNICEF, az ENSZ gyermekvédelmi szervezetének munkáját.

A születési bizonyítvánnyal ellátott babákat "örökbefogadásra" ajánlják fel a párkányi gyerekek, hogy így segítsenek a világ más részén nehéz körülmények között élő társaikon.
Az UNICEF a babákat adomány ellenében "adja örökbe" támogatóinak. A befolyt összegből a szervezet oltási programjait finanszírozzák. A babáért felajánlott adomány fedezi mindazon védőoltások árát, melyek megóvnak egy-egy kisgyereket a legveszélyesebb fertőző betegségektől.

A rongybaba program ötlete egy olasz önkéntestől származik. Ma Európa több országában, évente több tízezer babát adnak így "örökbe". Párkányba az iskola Kuckó Bábcsoportja vitte el a hírt a rongybabákról (egy zuglói fellépésük során találkoztak velük), s a gyerekek hamarosan munkához láttak. Megismerték a program céljait, majd megtervezték és megvarrták a babákat. Az öltöztetés otthon, a családok bevonásával történt.

A babák párkányi ünnepélyes átadásán jelen lesz a szlovák UNICEF Bizottság elnöke, dr. Veronika Lehotská és igazgatója, Miroslav Kana is.

Halász Judit hosszú évek óta vesz részt az UNICEF Magyar Bizottságának munkájában. Öt éve nevezték ki az UNICEF magyarországi jószolgálati nagykövetévé. Hosszabb ideje patronálja a Bizottság kisgyermekkori tetanusz elleni programját. Az eddig befolyt adományokból csaknem nyolcvanezer fiatal nőt – leendő anyát – sikerült beoltani a veszélyes fertőzés ellen, mely a fejlődő országokban még mindig sok újszülött és szülő nő életét követeli a rossz higiénés körülmények miatt.
Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását