2024. május 19. - Ivó, Milán

Fidesz-javaslatok

A Fidesz két csomagban három terület szabályozásának módosítására nyújt be még a héten törvényjavaslatokat az Erős Magyarország alapprogram jegyében - közölte a párt alelnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.
2008. április 15. kedd 13:44 - Hírextra

Varga Mihály közölte: egyrészt a Btk. módosításával az idősek és a fiatalok ellen elkövetett bűncselekmények büntetési tételeit súlyosbítanák, másrészt a költségvetési gazdálkodás fegyelmét kívánják megerősíteni, harmadrészt az áfa-visszatérítés visszatartásának lehetőségét kívánják kivenni az áfatörvényből.

A felelős és tisztességes állami magatartásról címet viselő fideszes javaslat a gazdasági helyzet, a gazdasági bizonytalanság felszámolására törekszik, "megpróbálja ezen a területen a kormány hibáit javítani". A felelős állami magatartás részeként szabályozni kívánják, mi legyen a következménye a közérdekű adtok eltitkolásának.

Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy 2006-ban Veres János eltitkolta azokat az adatokat, amelyek világossá tették volna az emberek előtt, milyen a valós gazdasági helyzet. Hozzátette: a pénzügyminiszter két évvel ezelőtt megtiltotta a gazdasági prognózis készítését a szaktárcánál, és "olyan módosítás történt, amelynek eredményeképpen az államadósság különböző adatai nem nyilvánosak, azaz titkosak a nyilvánosság előtt". A Fidesz alelnöke hozzátette: adatok eltitkolásáért pénzbírság, de akár szabadságvesztés is járhatna.

A Fidesz javaslata szerint aki tájékoztatási kötelezettségének nem tesz eleget, közérdekű adatot "hozzáférhetetlenné tesz vagy meghamisít", hamis, vagy hamisított közérdekű adatot hozzáférhetővé vagy közzé tesz, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadság vesztéssel, körérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

A képviselő hangsúlyozta: az áfatörvény módosításával javítanák a kis- és középvállalkozások helyzetét. Mint mondta, a kkv-k a gazdasági válság legkiszolgáltatottabb rétege. Ezért tartja a Fidesz fontosnak, hogy az "elhíresült áfa-visszatérítés" visszatartása, "a Draskovics Tibor által bevezetett törvénytelen és az Alkotmánybíróság által alkotmányellenesnek ítélt eljárás" ne történhessen meg ismét.

Kérdésre válaszolva Varga Mihály közölte: a következő időszakban további gazdasági jellegű törvényjavaslatokat is benyújtanak az Országgyűlésnek. Szintén újságírói felvetésre azt mondta, nem árnyékkormányzásra, hanem felelős ellenzéki erőként felelős parlamenti cselekvésre törekszenek.
Új helyzet van a parlamentben, állítólag lesz egy új konstruktív ellenzéki párt - jegyezte meg Varga Mihály az SZDSZ helyzete kapcsán. Szerinte így nagyobb lesz az esély ezeknek a javaslatoknak a támogatására, mint 2006-ban. Ugyanakkor konkrét egyeztetéseket javaslataik támogatása érdekében sem az SZDSZ-el, sem az MDF-el nem tervez a Fidesz.

A Fidesz alelnöke a javaslatok benyújtását indokolva azt mondta, az ország egyre nagyobb gazdasági-szociális válságban van, és a kormánykoalíció tagjai a hatalom megtartásával vannak elfoglalva, pozícióharc van közöttük. A kisebbségi kormányzásról a politikus úgy vélekedett, hogy a kormány többségben sem tudta megoldani a problémákat, így ez kisebbségben sem várható.
A Fidesz tavaly decemberben mutatta be Erős Magyarország alapprogramját, ami az emberek társadalmi, gazdasági, szociális biztonságát hivatott megerősíteni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását