2024. május 16. - Mózes, Botond

Adóösszevonás ellen tiltakozott az MDF

Tiltakozásra kéri a rektorokat a kis adók összevonása ellen az MDF, a párt szerint bevételkiesést jelenthet az intézményeknek a szakképzési hozzájárulás és az innovációs járulék beolvasztása - mondta Almássy Kornél, a Magyar Demokrata Fórum alelnöke vasár
2007. szeptember 16. vasárnap 15:12 - Hírextra

"Az MDF levelet küldött a rektoroknak, amelyben arra kérjük őket, hogy minden lehetséges fórumon tiltakozzanak a kis adók összevonása, így az innovációs járulék és a szakképzési hozzájárulás megszüntetése ellen" - hangsúlyozta a politikus.

A két kis adó összevonása jelentős bevételkiesést jelenthet az innovációval és a szakképzéssel foglalkozó intézményeknek, az MDF szerint ugyanis megvan a veszélye annak, hogy ezután a magánszféra nem fektet majd kutatás-fejlesztésbe - mondta Almássy Kornél.

A politikus hozzátette: a tervezett új rendszerben megszűnik a közvetlen kapcsolat a piaci szereplők és az egyetemek, főiskolák között, a pénz egy közös alapba áramlik majd. Így az is elképzelhető, hogy pártpolitikai alapon dőlnek majd el a támogatások - fűzte hozzá.

Az MDF egyelőre nem tudja, hogyan lehetne az összevonás után is biztosítani a jelenlegi kedvezményeket a cégeknek - húzta alá Almássy Kornél, hozzátéve, hogy a kérdést az Országgyűlés kutatás-fejlesztési eseti bizottsága elé viszi majd.

A Magyar Demokrata Fórum július elején jelentette be: azt javasolja, hogy a kormány ne vonja össze a szakképzési hozzájárulást és az innovációs járulékot, vagy az új, összevont adó esetében is maradjanak meg a jelenlegi lehetőségek.

A szakképzési hozzájárulás esetében a vállalkozások levonhatják az adóból saját dolgozóik szakképzését, illetve fejlesztési vagy együttműködési megállapodás keretében támogathatják a szakképzést folytató középiskolákat és felsőoktatási intézményeket, az innovációs adó pedig serkenti a vállalatok kutatás-fejlesztési tevékenységét.

A kormányzó pártok június végén írták alá a koalíciós megállapodás kiegészítését. Ebben egyebek mellett szerepel az is, hogy összevonnák a munkaadói és munkavállalói járadékot, a szakképzési, a rehabilitációs hozzájárulást és az innovációs járulékot.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását