2024. május 18. - Erik, Alexandra

Ellenőrzik a tiltott kutyahús minőségét

Nagyszabású kutyahús-ellenőrzési kampányt indítanak a hatóságok a szöuli vendéglőkben, ahol egyébként hivatalosan tilos, a gyakorlatban rendszeres ebhúsból készült fogásokat tartani az étlapon.
2008. április 15. kedd 16:59 - Hírextra

A több mint félezer (egész pontosan: 530) kutyahúst felszolgáló étkezőhelyen ételmintát vesznek, hogy megállapítsák, betartják-e a konyhák a higiéniai és minőségi előírásokat. Az ellenőrzések során ki akarják deríteni, tartalmaz-e a felszolgált kutyahús az emberi egészségre veszélyes anyagokat, például nehézfémeket.

"Nem akarjuk megszüntetni a kutyahús felhasználását, de ellenőrizzük a minőségét" - mondta el az AFP-nek egy szöuli illetékes, aki nevének elhallgatását kérte.

Hivatalosan már az 1988-as szöuli olimpia óta törvénybe ütközik az eb- és a kígyóhús konyhai felhasználása Dél-Koreában, de a hatóságok már régóta szemet hunynak a játékok után ismét kialakult, korántsem titkos - ám nem is veszélytelen - gyakorlat fölött.

A probléma és az új higiéniai kampány éppen ebből a helyzetből ered: mivel a kutya- és kígyóhús hivatalosan nem szerepelhet az éttermek választékában, kereskedelmét, az állatok levágását semmiféle előírás nem szabályozza.

Ezért a szöuli hatóságok azt javasolták, hogy a kutyahúst minősítsék élelmiszeripari terméknek, ami viszont kiváltotta az állatvédők tiltakozását.

Egyébként a "bosintang" (egészségleves) nevű kutyaragu a dél-koreai konyha egyik ínyencsége.
Becslések szerint évente 2-4 millió eb kerül évente a dél-koreai fogyasztók gyomrába. Az, hogy milyen mészárszékekből, milyen körülmények közül, nem nagyon ismeretes, és komoly egészségügyi kockázatot jelent.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását