2024. április 18. - Andrea, Ilma

Bezárják az Intézetet

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárásával és az Országos Addiktológiai Intézet (OAI) megszűnésével előálló helyzet újragondolását, független szakmai testület létrehozását sürgette kedden az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.
2008. április 15. kedd 16:55 - Hírextra

Az addiktológiai járóbeteg-ellátás különösen Budapesten, de országosan is a működésképtelenség szélére került. A fővárosban az alkohol- és drogbetegeket gondozó intézmények fix finanszírozása a felére csökkent - írta Szabó Máté az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az ombudsman emlékeztetett: az OAI megszüntetéséről Horváth Ágnes egészségügyi miniszter 2008. március 6-án levélben tájékoztatta Buda Béla főigazgatót. A május 1-re jelzett megszüntetésről azonban határozat nem született - tette hozzá. Az egészségügyi szolgáltató feladatokat az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet veszi át feladat-átadási szerződéssel.

Az Országos Addiktológiai Intézet működési problémái alapvetően két okra vezethetők vissza. Egyfelől folyamatosan csökkent a nemzeti alkoholpolitikai, kábítószerügyi adatgyűjtés, a szakmai, módszertani és fejlesztési feladatok költségvetési támogatása. Miközben romlott a finanszírozás, az OAI új tennivalókat kapott az illegális szerek fogyasztásával kapcsolatos adatgyűjtésben.
Másfelől 2007 áprilisától júliusig a szenvedélybetegeknek is vizitdíjat kellett fizetniük, ami 20-30 százalékkal csökkentette a rendelésre járók számát. A fix díjak radikális és hirtelen visszafogása pedig a gondozók bevételeinek gyors eséséhez vezetett, amit a teljesítményvolumen-korlát emelése nem volt képes ellensúlyozni.

Szabó Máté arra hívta fel a figyelmet, hogy az országos intézet megszüntetése következtében az alkoholpolitika koordinációjának nem lesz hatékony háttérintézménye. Lassulhat, akár időlegesen le is állhat a szakterület orvos-szakmai fejlesztése. A megszűnő rendelőkből elmaradó betegek egyéni és közösségi veszélyforrást jelenthetnek, elsősorban a budapesti alkohol- drog- és hajléktalanhelyzet romolhat.

Az ombudsman kiemelte: a változásokkal kialakuló helyzet átgondolásakor együtt kell kezelni az Országos Addiktológiai Intézet és az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet ügyét, mivel e kettő a pszichiátriai ellátás egymástól el nem választható része.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását