2024. április 29. - Péter

Oktatást mindenkinek

Legyenek helyben elérhetők az alapvető oktatás-nevelési feladatokat ellátó intézmények a bölcsődétől az általános iskola nyolcadik évfolyamáig, ahol a családok igénylik, s nem jár aránytalan anyagi áldozattal az állam részéről - így szól az Élőlánc javasl
2008. május 14. szerda 13:09 - Hírextra

Lányi András, az Élőlánc elnökségi tagja fővárosi sajtótájékoztatón szerdán elmondta: az új működési modell lényege, hogy "a társulás legyen társulás", azaz önkéntes alapon valósuljon meg, független szereplőkkel.

Az iskola legyen iskola, ne tagintézmény, amelynek saját neve, igazgatója van - tette hozzá.
Fontosnak tartják, hogy az önkormányzati társulást ne finanszírozási kényszer ösztönözze, és az egyes iskolákat ne a tanulók létszáma, hanem a pedagógiai munka minősége alapján különböztessék meg. Kezdeményezéseik között szerepel ezért egy új, minőségi normatíva bevezetése is.

Javasolják még a bejáró normatíva alternatívájaként, ezzel megegyező összegű "helyben maradó" normatíva bevezetését is az intézmények támogatására.

Kezdeményezik: a szaktárca vizsgálja meg annak a lehetőségét, hogy a fejlesztésre elérhető uniós források egy részét miként lehet a falusi kisiskolákban folyó munka minőségének javítására fordítani. A tanári pálya vonzerejének növelése, a hátrányos helyzetű településeken dolgozó pedagógusok munkájának támogatása, megkülönböztetett megbecsülése elsőrendű cél.

Szeretnék, ha iskolabusz helyett a települések pályázhatnának például tanári szolgálati lakásra.
A sajtótájékoztatón ismertették a mozgalom falusi kisiskolák megsegítésére tavaly karácsony előtt indított akciójának eredményét.

Szabó Gellért, a bírálóbizottság tagja elmondta: összesen 13 millió 586 ezer forintot tudnak szétosztani, ebből 82 pályázatot tudnak támogatni 100 ezer és 250 ezer forint közötti összeggel. A pályázatra 260 jelentkezés érkezett, elsősorban informatikai fejlesztésekre, bútorokra, táblára, híradástechnikai eszközök beszerzésére kértek segítséget. A legtöbb kérelmet Borsod megyéből küldtek.

Lezsák Sándor, a parlament alelnöke, a bírálóbizottság társelnöke szerint a kezdeményezés "könnycsepp a tengerben", ugyanakkor mégis szükség van az ilyen összefogásokra különösen a jelenlegi bizonytalan helyzetben.

Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a "kormány sikerének" nevezte, hogy sikerült összehoznia a civileket az iskolák megmentéséért. Bírálta a kabinet Új Tudás programját, amelyben egyetlen szó sem esik a falusi iskolák támogatásáról.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását