2024. május 20. - Bernát, Felícia

Túlnépesedés miatt pusztulnak az erdők

Amint a világ népessége hat milliárdról kilenc milliárdra ugrik, élelemből, kőolajból és fából akkora többlettermelésre lesz szükség, ami példátlan és tarthatatlan helyzetbe hozza a Föld megmaradt erdőségeit - állapította meg két friss tanulmány.
2008. július 15. kedd 10:08 - Hírextra
Az amerikai központú Jogok és Források Kezdeményezés (RRI) elnevezésű független nemzetközi természetvédelmi szervezet jelentései szerint a népesedés növekedésével járó potenciális erdőirtás hozzájárulhat a globális felmelegedéshez és konfliktusokhoz vezethet az erdőlakó bennszülöttekkel.
"Kétségtelenül az utolsó nagy földszerzés előtt állunk. Hacsak nem teszünk lépéseket, az erdők hagyományos tulajdonosai és maguk a rengetegek lesznek a nagy vesztesek. Ez még több erdőirtást, több konfliktust, több szénkibocsátást, nagyobb klímaváltozást és kevesebb esélyt jelent mindannyiunknak" - fogalmazott Andy White, a Seeing People Through the Trees (Embereket látva a fákon át) című tanulmány egyik szerzője.

White azt írta, hogy amennyiben nem emelkedik ugrásszerűen a mezőgazdaság termelékenysége, 2030-ra 12 németországnyi új mezőgazdasági területre lesz szükség a megnövekedő gabona- és biodízeligény kielégítésére. Ez azokat a fejlődő országokat sújtja leginkább, amelyekben jelenleg még a legnagyobb erdőségek találhatók.

A From Exclusion to Ownership (A kizárástól a tulajdonlásig) című tanulmány megjegyzi, hogy miközben a fejlődő országok kormányai a területükön található erdőségek birtokosainak tartják magukat, nem igazán törődnek az ott élők jogaival, holott hagyományosan ők biztosították legjobban az erdők fennmaradását.

A kormányok nem tesznek eleget az ipar térhódítása ellen a bennszülött területeken. Brazíliában például a bioüzemanyagnak szánt szója és cukornád termeléséhez a jelenlegi 28 millió hektárról 2020-ra 128 millió hektárra akarják növelni a termőterületet, főként az Amazonas őserdeinek irtásával - figyelmeztetett az RRI jelentése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását