2024. május 3. - Tímea, Irma

Pénzbüntetéssel sújtott két orvost a bíróság

Pénzbüntetéssel sújtotta a makói kórház két orvosát hétfői jogerős ítéletében a Csongrád Megyei Bíróság egy eszméletlenül az intézménybe került ittas férfi ellátásával kapcsolatban, akinek a halálát, mint azt a boncolás kimutatta, koponyasérülés és agyzúz
2008. április 14. hétfő 17:51 - Hírextra
A bíróság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek az ügy másod- és harmadrendű vádlottját, s ezért 132-132 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta őket.
Az ügy elsőrendű vádlottját - az elsőfokú ítéletet megváltoztatva - felmentették az ellene foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vád alól. Ügyében az ítélet nem jogerős, mivel terhére a megyei főügyészség fellebbezést jelentett be.

Az ügy sértettjét, egy 54 éves férfit 2004. augusztus 22-én éjszaka egy makói presszó előtt erősen ittas, eszméletlen állapotban, a földön fekve találták meg a mentősök, és a helyi kórházba szállították.
A belgyógyászati ambulancián az ügyeletes orvos, az elsőrendű vádlott vizsgálta meg és látta el. A beteg rövidesen az intenzív osztályra került, ahol a másodrendű vádlott, majd az ügyelet átadását követően a harmadrendű vádlott orvos kezelte, a nap végére azonban a férfi állapota rosszabbodott, légzése és szívműködése leállt, s nem sikerült őt újraéleszteni.

A boncolási jegyzőkönyv alapján a férfi halálát esés következtében kialakult, a tarkótáj bal oldalán bekövetkezett többszörös törés miatt létrejött agyzúzódás, keményburok alatti vérzés, agytörzsi beékelődés okozta.

A megyei bíróság az elsőrendű vádlott esetében az elmarasztaló elsőfokú ítéletét azért változtatta meg, mert az orvosnál nem volt megállapítható foglalkozási szabályszegés. Az indoklás szerint a rendelkezésre állt rövid idő alatt az orvos szakmailag helyesen járt el, amikor a sértett életveszélyes állapotának elhárítása érdekében a beszállítástól számított lehető legrövidebb időn belül átadta a beteget az intenzív osztálynak.

Az ítélet szerint azonban a másod- és a harmadrendű vádlott szakmai szabályszegést követett el, amikor a betegnél nem kezdeményezte az ilyen esetekben nélkülözhetetlen, diagnosztikai értékű képalkotó vizsgálatok elvégzését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását