2024. május 5. - Györgyi

Megemlékezés

A holokauszt áldozatairól emlékezett meg Szili Katalin házelnök hétfőn az Országgyűlésben.
2008. április 14. hétfő 14:36 - Hírextra

A házelnök a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapja, április 16-a kapcsán azt mondta: "Ma különösen szót kell ejtenünk április 16-ról, szót kell ejtenünk, amikor szikrázik a feszültség, gyűlölködés, és nem csak emlékeznünk kell, de szót is kell emelnünk, figyelmeztetni, mert semmi nem indokolhatja a gyűlöletkeltést, az uszítást és az erőszakot".

Hangsúlyozta: a mai nemzedékeket kötelezettség terheli, hogy a későbbi korok emberének hitelesen elmondja a holokauszt történetét, és felruházza a fiatalokat azokkal az erkölcsi alapelvekkel, amelyek gátat szabnak minden faji alapú világmagyarázatnak.

Szili Katalin hozzátette: e kötelesség teljesítéséhez a holokauszt tényét és magyarázatát ki kell emelni a napi politika területéről, és az egyetemes humanizmus nevében kell ítéletet mondani a szörnyűségekről, vallási és ideológiai hovatartozástól függetlenül.

Április 16-át 2000-ben, az Orbán-kormány időszaka alatt nyilvánította az Országgyűlés a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapjává, az akkori oktatási miniszter, Pokorni Zoltán javaslatára.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását