2024. május 11. - Ferenc

Történelmi fesztiválra készül Berlin

Minden idők legnagyobb vagy talán legemlékezetesebb Berlinaléjának ígérkezik a német főváros soron következő - immár hagyományos - nemzetközi filmfesztiválja.
2009. július 6. hétfő 10:31 - HírExtra
A cannes-i filmfesztivállal egy lapon emlegetett filmes seregszemle ugyanis jövő februárban ünnepli 60. születésnapját, amit Dieter Kosslick igazgató szerint felejthetetlenné szeretnének tenni. Ezért sajtóértesülések szerint nem csupán a múlt és a jelen filmes "nagyágyúinak" meghívását tervezik, hanem elhatározták azt is, hogy az elmúlt 59 évről is külön film-, kép-, illetve élményanyagban számolnak be.

Kosslick és csapata mindehhez a nagyközönség támogatását kérte, azt, hogy ki-ki legkedvesebb emlékét "küldje be". Mindezt a tervek szerint külön szekcióban és különleges kiadványokban mutatják majd be. A "lapzárta" szeptember 15., addig érkezhetnek a Berlinale történelmét megörökítő, személyes tulajdonban lévő anyagok.

A születésnapi filmfesztivál 2010. február 11. és 21. között lesz, és egyelőre titok, kik lesznek a meghívottak. Igaz, még van idő a végleges koncepció kialakításához, de Kosslick szerint már javában tartanak az előkészületek.

Ami a múltat illeti, lehetetlen felsorolni a nemzetközi filmvilág mindazon "csillagait", akik a korábbi fesztiválokon a főszerepet játszották. Rita Hayworth, Cary Grant, Sophia Loren, Gary Cooper, Jean Gabin és Federico Fellini csak néhány közülük, míg az elmúlt évek legnagyobb sztárjai között volt Ralph Fiennes, Kate Winslet vagy Renée Zellweger.

Az első filmfesztivált 1951-ben rendezték, akkor még Nyugat-Berlinben, a Titania Palota moziban, mégpedig amerikai támogatással, és azt a szabad világ felé egyfajta kirakatnak szánták.

A fesztiválon a politikai enyhüléssel párhuzamosan 1974-ben mutattak be először szovjet filmet, egy évvel később pedig az első film debütált az akkori NDK-ból. 1991-ben, a német újraegyesülés után rendezték az első immár "összberlini" Berlinalét.

A fesztivál sajátos magyar vonatkozása, hogy 1975-ben - a kelet-európai térségből elsőként - a legjobb rendezőnek járó fesztivál-fődíjat, az Arany Medvét Örökbefogadás című filmjéért Mészáros Márta kapta. A világhírű magyar filmrendező 2007-ben "ismételt": életműve elismeréseként ugyancsak az egyik fődíjban, a Berlinale Kamera-díjában részesült.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását