2024. április 26. - Ervin

Leszavazták az ombudsmanjelölteket

Az Országgyűlés hétfőn ismét leszavazta a köztársasági elnök ombudmanjelöltjeit: sem a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Bogdányiné Mészáros Ágnes, sem az adatvédelmi biztosjelölt Tóth Gábor Attila nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást.
2008. április 14. hétfő 18:54 - Hírextra
Tóth Gábor Attilát 181 igen, 113 nem szavazattal nem választották meg, Bogdányiné Mészáros Ágnes megválasztását pedig 159 igen és 138 nem szavazat mellett utasították el a képviselők.

A Ház ezúttal harmadszor utasította el az államfő biztosjelöltjeit. Tavaly decemberben Nagy Boldizsárt és Péterfalvi Attilát, idén február 25-én Fülöp Sándort és Zombor Ferencet szavazták le a képviselők. Sólyom László köztársasági elnök egyik alkalommal sem egyeztetett a jelöltekről a pártokkal.

Az MSZP a mostani szavazás előtt azt közölte, hogy mindkét jelöltet támogatja és a frakció kötelező is szavazást elrendelt. A Fidesz és a KDNP képviselői lelkiismeretére bízta a döntést, az SZDSZ és az MDF pedig Tóth Gábor Attilát támogatta, Bogdányiné Mészáros Ágnest azonban nem.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ügyvéd
2008. április 16. 00:06
Az okos enged alapon, azért mert Sólyom betű szerint betartva az Alkotmányt (és az általa kreált láthatatlan Alkotmányt is), nem egyeztet, még nem kellene az Országgyűlésnek is viszonozni ezt a makacsságot és felülemelkedhetne önön magán.

De az Országgyűlés is beverte a durcit és nem volt hajlandó engedni. Pedig ha szakmailag tényleg alkalmasak voltak a jelöltek, akkor - megítélésem szerint - ez volt mindkettőjük részéről a lehető legrosszabb megoldás. Ugyanis nemcsak önmagukat járatták le - ez a legkevesebb - hanem a jelölteket is. Sőt, még tovább megyek: azt az intézményt is, amelynek jelöltjei voltak a jelöltek.

Az a tény, hogy joga van az egyiknek ehhez és joga van a másiknak ahhoz, az nem jelenti azt, hogy kötelességük is. Éppen ezért, mivel ezek csak jogok és nem kötelességek, a gyerekes-dacos korszakot végre levetkőzve csak némi akarat kellene ahhoz mindkét fél részéről, hogy pozitívabb hozzáállást tanúsítva érdemben megoldják ezt a problémát.
De sajnos valahogy nem is akarják. Sajnálatos módon a presztízs mindegyiknek fontosabb.
ügyvéd
2008. április 16. 00:05
Jó estét, jó reggelt kívánok!

A jelölés jogát a Köztársasági elnök kezébe, a választásét a Parlamentébe tette az Alkotmány.
Viszont egy etikai minimum szintjén illene elfelejteni az elfogult megítélést. Vagyis: lehetséges (bár oktondi) értelmezés és gyakorlat, mely szerint Sólyomnak j o g a van egyeztetés nélkül jelölni. Akkor viszont tessék látni azt is, hogy a Parlamentnek viszont j o g a van (ugyancsak oktondi módon) minden indokolás nélkül nem megszavazni a jelöltet.
Két apróságot nem ártana mégsem leszögezni. Az egyik: ezt a megideologizált, de ostoba gyakorlatot Sólyom vezette be. A másik: ezt nem érdemlő emberek megalázásán kívül semmi eredménye nincs. Vagyis az egész öncélú.
Ozmium
2008. április 15. 13:25
Volt egy álmom!
Az Európa Unió, a Magyar Alkotmányt adoptálta a sorközökkel együtt!
Sólyom elnök úr, rizsával vetette be, az egész Európát. Jó indulatú, édes naiva.
Sengen széppé, boldoggá teszi népeit, -mondta- Európa gyermekkacagástól lesz hangos.
Most még durcáskodunk, kicsit csipkedjük egymást, de eljön az idő, hogy a magyar paraszt együtt fog szalonnázni a román királlyal a londoni ködben.

Hinni akarok neki. Kezet rá! Ha hazalátogat, meghívom a Hortobágyra délibábot nézni.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását