2024. április 24. - György

Kocsák Tibor elismerése

Kocsák Tibor zeneszerző-zongoraművész kapja az idén a Fényes Szabolcs-díjat, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) zenei tagozatának elismerését - közölte a Magyar Zeneszerzők Egyesülete hétfőn az MTI-vel.
2008. április 14. hétfő 19:39 - Hírextra
Az Erkel-díjas operettszerzőről, a filmzene mesteréről, számtalan sláger komponistájáról elnevezett elismerést, amellyel a magyar könnyűzene kiválóságait jutalmazzák, Bródy János adja át április 29-én Budapesten, MAOE székházában.

"Kocsák Tibor a magyarországi musical legmeghatározóbb egyénisége, kiemelkedő és sikeres zeneszerző, méltó a Fényes Szabolcs-díj örökségre" - olvasható a méltatásban.

Mint írják, Kocsák Tibor zenei érdeklődése már gyermekkorában megmutatkozott: tagja volt a Magyar Rádió Gyermekkórusának, gyermekszereplőként játszott meseoperákban és az operaház színpadán is. Később a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója lett. Mesterei Ábrahám Marianne, Soproni József, Ba:cher Mihály, valamint Falvay Sándor voltak.

A Zeneakadémia elvégzése után a Színház-és Filmművészeti Főiskolán tanított. Első nagyszabású színpadi művét, a Krónikás című rockoperát Várkonyi Mátyás és Miklós Tibor felkérésére 1984-ben írta Kemény Gáborral közösen a Rock Színháznak. Ettől kezdve a Rock Színház állandó háziszerzője és vendégkarmestere lett. 1989-től a Madách Színház zeneigazgatója, számtalan zenés bemutató zeneszerzője, zenei vezetője, karmestere, hangszerelője. A Társulat című televíziós tehetségkutató műsor zsűritagja, zenei vezetője.

Az Erkel Ferenc-díjas zeneszerző nevéhez fűződik A krónikás és az Utazás című rockopera, A zöld kakadu, a Légy jó mindhalálig, A vörös malom és az Abigél című musical, az Anna Karenina és a Kiálts a szeretetért című musical-opera, valamint számos kamaramusical és több balett is.

Az idén 13. alkalommal odaítélt Fényes Szabolcs-díjat korábban a zenei élet olyan személyiségei kapták meg, mint Szenes Iván, Wolf Péter, Gyulai Gaál János, Malek Miklós, Victor Máté, Darvas Ferenc, G. Dénes György, Fülöp Kálmán, Németh Zoltán, Bródy János, Sztevanovity Dusán és Körmendi Vilmos.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását