2024. április 18. - Andrea, Ilma

Becsődőlnek a falusi óvodák és iskolák

Sorra dőlnek be azok a kistelepülési óvodák és iskolák, amelyeket tavaly szeptembertől vett át az önkormányzatoktól a Vocational Academy Közhasznú Alapítvány – tudta meg a Magyar Nemzet. A szervezet azt ígérte a fenntartóknak, hogy egy fillérjükbe s
2008. április 14. hétfő 08:31 - Hírextra
Egymás után lehetetlenülnek el azok az óvodák és iskolák, amelyeket tavaly szeptemberben a Vocational Academy alapítvány vett át a súlyos anyagi gondokkal küszködő önkormányzatoktól. A szervezet azt ígérte a fenntartóknak, hogy pusztán az állami normatívából fenntartja az intézményeket, vagyis nem tart igényt az amúgy a törvény szerint járó, önkormányzatok által fizetendő kiegészítő támogatásra. A jó néhány esetben a csőd szélén álló kistelepülési polgármesterek kapva kaptak az alkalmon, hiszen éppen az önkormányzati támogatás kifizetése miatt vált sok helyen nehézzé az intézmények fenntartása. Tény, hogy az önkormányzatoknak gyanakodniuk kellett volna, hisz a szervezet ajánlata valószerűtlen volt: azt vállalták, hogy kevesebb pénzből működtetik az intézményeket, mint amennyire az amúgy sem bőkezű közoktatási törvény szerint erre szükség van. Az évek óta tartó pénzügyi elvonások és a kistelepülési intézményeket sújtó jogszabály-módosítások – a támogatás mértéke minél magasabb osztálylétszámhoz kötött – azonban olyan lehetetlen helyzetbe hozták az intézményeket, hogy azok megmaradásukért akár a "csodában" is hajlandók voltak hinni. Az alapítvány tizenegy óvoda és tizenkét iskola működtetését szerezte meg ily módon. A gondok tavaly év végén kezdődtek.

Információink szerint számos intézményben az alapítvány nem tartja be az alapító okiratban, a működési engedélyben és a közoktatási megállapodásban foglaltakat. Nagyon kevés a szaktanár, van, ahol a szakos ellátottság csupán 50 százalék körüli, vagyis az órák felét nem szaktanár tartja. Nem egyenlítik ki a közüzemi számlákat, van iskola, ahol emiatt már a gázórát is leszerelték. A pedagógusok hónapok óta nem kapnak fizetést, és a tanárok lassan elfogynak az intézményekből. Több intézményben már annyira súlyos a helyzet, hogy többnapos szünetet kellett elrendelni. A szülők sorra keresnek új óvodát, iskolát gyerekeiknek, van, aki a közeli nagyobb településen talált helyet a csemetéknek, de olyan is akadt, akit az ausztriai Burgenlandba kellett átvinni. A marcaltői óvodában már a szülők is felléptek az intézményben uralkodó állapotok ellen, hiszen a folyamatos felmondások miatt alig van óvónő. Az osli általános iskolában odáig fajult a dolog, hogy egyik napról a másikra megszűnt a felső tagozat, mert a több hónapos elmaradt bérfizetések miatt összesen két tanár maradt az iskolában. Az oktatók nélkül maradt gyerekeken végül egy egyházi iskola segített. A kapuvári katolikus Páli Szent Vince Általános Iskola ugyanis a tanév vége előtt két hónappal átvette a teljes osli felső tagozatot. A gyerekek utaztatását sem az alapítvány, hanem az önkormányzat oldja meg. Sopronkövesden az alapítvány a korábbi ígéretekkel ellentétben pénzt követel az önkormányzattól, és azzal fenyegetőzik, ha nem fizetnek, bezárja az iskolát.

Úgy tudjuk, a csodát ígérő, ám ehelyett az intézményeket csődbe vivő Vocational Academy Közhasznú Alapítvány ügyében a Fidesz ma interpellációt intéz Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszterhez. Az ellenzéki párt többek között arra kíváncsi, hogy a tárcavezető alá tartozó területileg illetékes közigazgatás hivatal – noha tud a botrányról – miért nem indít eljárást a szervezet ellen. A hatóság a nyilvánvaló törvénysértések ellenére továbbra is utalja a gyerekek után járó normatív támogatást az alapítvány számlájára.
Forrás: MTI-OTS-Hírvonal
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását