2024. április 27. - Zita

Egész napos BKV-sztrájk várható

Átnyújtották sztrájkfelhívásukat a BKV szakszervezetei a cég vezetőségének, ebben bejelentették, hogy egész napos munkabeszüntetést terveznek jövő péntekre - közölték a szakszervezetek képviselői szerdai sajtótájékoztatójukon, Budapesten. A BKV Zrt. vezet
2008. április 9. szerda 13:34 - Hírextra

Gulyás Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője elmondta, hogy a szerdai tárgyaláson sem sikerült megegyezni a munkáltatóval: a cég nem vonta vissza a paraméterkönyv-tervezetet, és nem adott garanciát arra vonatkozóan, hogy megoldják a társaság gazdasági problémáit.

Nem biztosított a közlekedési vállalat jövője, az érdekképviseletek tartanak attól, hogy elkezdődik a vállalat felaprózása, a munkafolyamatok kiszervezése, a telephelyek bezárása és a leépítés.
Tiltakoznak a járatritkítási tervezet ellen is, elsősorban azért, mert közlésük szerint őket nem vonta be a munkáltató annak kidolgozásába, amire pedig ígéretet tett. A szakszervezetek úgy látják, hogy a vállalat gazdasági állapota a "huszonnegyedik" órában van, ezért nem lehet tovább halogatni a finanszírozás megoldását.

Gulyás Gábor hozzátette: a lehetséges jövő heti sztrájk pénteken 0 órától szombaton 0 óráig tartana.
Bartha Pál, a szakszervezeti szövetség másik szóvivője elmondta, hogy az esetleges sztrájk idején nyújtandó még elégséges szolgáltatás mértékére a jövő hét elején tesznek javaslatot. A tárgyalások folytatódnak a BKV Zrt. vezetősége és a szakszervezeteket képviselő sztrájkbizottság között - tette hozzá.

Kiricsi Karola, a BKV Zrt. sajtószóvivője újságírók előtt elmondta, hogy a közlekedési társaság vezetősége értetlenül áll a szakszervezetek újabb sztrájkbejelentése előtt. A tárgyalások pénteken reggel 8.00 órakor folytatódnak - tette hozzá. A BKV igyekszik megoldásokat keresni - hangsúlyozta a sajtószóvivő.

A BKV Zrt. az esetleges sztrájk idején nyújtandó még elégséges szolgáltatás minimumának az 50 százalékos üzemet tekinti - mondta Kiricsi Karola.

A BKV-szakszervezetek hétfőn üzemkezdettől 13.00 óráig tartottak munkabeszüntetést. A BKV-sztrájk alatt, a cég alvállalkozóival együtt, a normális szolgáltatás mértékének csak 7 százaléka üzemelt.

Demszky Gábor főpolgármester hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az önkormányzat nem tudja tovább növelni a BKV-nak nyújtott támogatást, a vállalat pedig az utasok biztonságának veszélyeztetése nélkül nem tud többet megtakarítani. Ezért a fővárosban keletkező személyi jövedelemadóból a jelenlegi 1,2 százaléknál jóval nagyobb részesedést, a BKV évek óta változatlan állami támogatásának növelését, és 18,5 milliárd forint idei plusz állami forrást sürgetett a főpolgármester.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Szifo
2008. április 9. 16:51
Mindenki pénzt akar. A főváros megbénítása erkölcstelen lépés.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását