2024. március 29. - Auguszta

Pol Pot 10 éve halott

Tíz éve, 1998. április 15-én halt meg Pol Pot, a kambodzsai vörös khmerek vezetője, aki a legmértéktartóbb becslés szerint is egymillió ember haláláért felelős. 1925. május 19-én született az akkor francia protektorátus Kambodzsa szívében, Saloth Sar néve
2008. április 13. vasárnap 11:48 - Hírextra
Buddhista kolostorokban és francia nyelvű katolikus iskolákban tanult, majd 1949-ben elektrotechnikai ösztöndíjjal Párizsba utazott. Mivel tanulás helyett inkább a marxista ideológiát tanulmányozta és a radikális diákok mozgalmába vetette bele magát, vizsgáin megbukott, s 1953-ban hazarendelték. Otthon részt vett a kommunista párt megalapításában, s a megnyerő modorú, de könyörtelen Pol Pot (neve a francia Politique Potentielle rövidítése) 1963-ban elődjének titokzatos eltűnése után elérte a legmagasabb, főtitkári posztot.

Nem sokkal később a párt vezetése a vietnami határral szomszédos dzsungelbe vette be magát, és Kína segítségével megszervezte paraszthadseregét. A "vörös khmerek" az amerikai támogatást élvező Lon Nol rendszer ellen folytatott hosszú gerillaháború után 1975 áprilisában kerültek hatalomra. Pol Pot, avagy ahogy hazájában emlegetni kellett: az "Első Számú Testvér" megpróbálta a gyakorlatba átültetni primitív maoista kommunisztikus agrárutópiáját. A városok elnéptelenedtek, a pénzt és a magántulajdont eltörölték, a vallást üldözték. Az embereket vidéki kollektívákba terelték össze, az értelmiségiekre halál várt - ehhez az is elég volt, ha valaki szemüveget viselt vagy beszélt egy idegen nyelvet. A halottak és eltűntek száma több mint egymillióra tehető, s a rezsim bukásakor legalább 200 ezer árva gyermeket tartottak számon a "Demokratikus Kambodzsában". A gazdaság is felmérhetetlen károkat szenvedett, lerombolták az iskolák, házak, templomok, kórházak nagy részét, megsemmisült az állatállomány, tönkrement az úthálózat és a több ezer éves öntözőrendszer.

A lakosság nacionalista érzelmeit meglovagló rezsimet 1979-ben a vietnami csapatok inváziója döntötte meg. A világot elborzasztották a napvilágra került szörnyűségek, amelyekről Gyilkos mezők címmel film is készült, de a vörös khmerek története még nem ért véget. Csatlakoztak a vietnami támogatást élvező új rendszer ellen harcoló koalícióhoz, és egy ideig anyagilag is segítette őket az Egyesült Államok. Pol Pot 1985-ben hivatalosan lemondott tisztségeiről, de lényegében továbbra is a vörös khmerek vezetője maradt. Miután Vietnam 1989-ben kivonult Kambodzsából, a vörös khmerek nem csatlakoztak a békefolyamathoz és harcot hirdettek az új koalíciós kormány ellen. Az elszigetelődő mozgalomban 1997 nyarán véres belharcok robbantak ki, a megromlott egészségű Pol Potot korábbi társai tartóztatták le, majd egy "néptörvényszék" árulás miatt életfogytiglani házi őrizetre ítélte.

Miután 1998. április 15-én bejelentették, hogy kiadják és nemzetközi bíróság elé állítják, Pol Pot még aznap éjjel meghalt. Halálát hivatalos közlés szerint szívroham okozta, de sokan úgy tartják, öngyilkos lett. A történelem egyik legnagyobb népirtásának felelőse két hónappal halála előtt azt nyilatkozta: "lelkiismeretem tiszta"...
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását