2024. április 26. - Ervin

Rosszabbodott a romák helyzete

A rendszerváltás óta rosszabbodott a magyarországi romák helyzete, míg 1990 előtt 65 százalékos volt körükben a munkanélküliség, addig mára ez az arány mintegy 85 százalékra növekedett, ezért a kormányzat részéről egyértelmű döntésre van szükség a cigányü
2008. április 12. szombat 08:02 - Hírextra

Európa legnagyobb kisebbsége véleménye szerint a "pusztulás felé halad", amelynek megakadályozására a kisebbségi törvényt Magyarországon "radikálisan kell módosítani". Ebbe beletartozik, hogy a képviseleti szervekbe a nemzeti és etnikai kisebbségek, így a romák is, társadalmi számarányuknak megfelelő arányban delegálhassanak küldötteket. Megjegyezte, hogy a helyi és területi kisebbségi önkormányzatoknak több pénzt kell juttatni, mert az idén jelentősen csökkentették ezeknek a testületeknek a költségvetését.

A politikus megállapította: "a Lungo Dromon keresztül a magyarországi cigányság kikerülhetetlen politikai erővé vált". MInt mondta, a szervezet 28 ezres taglétszámmal és 1.594 helyi cigány önkormányzati képviselővel rendelkezik, és 50 településen van tagszervezete. Tizenöt megyében a cigány területi önkormányzatokat is a Lungo Drom vezeti. Arról is beszámolt, hogy két hét múlva létrehozzák a Lungo Drom Kollégiumot a Lakitelek Alapítvány segítségével.

Raduly József, a tanácskozás szervezője a Lengyel Menyhért író emlékére szervezett konferencián azt mondta előadásában, hogy "emberek asszimilálódhatnak, de egy népcsoport nem". A beolvadás elkerülésének érdekében "meg kell őrizni a roma kultúrát, mert ha ez nincs, akkor egy nemzet veszthet". Megjegyezte, hogy a cigányságnak nincs anyaországa, ezért nincs kitől segítséget kérnie. Ezzel összefüggésben beszélt arról, hogy a romáknak kettős identitással kell rendelkezniük.

A politikai megosztottsággal kapcsolatban kijelentette: "nincs jobb- és baloldali értelmiségi, mint ahogy nincs baloldali, vagy jobboldali villanyszámla sem". Emlékeztetett arra, hogy az első cigány értelmiségi tanácskozást 1988 tavaszán tartották, amelyet a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetsége rendezett, ami a roma értelmiség gyűjtőszervezetének számított. Ebből emelkedtek ki a későbbi roma politikusok, kisebbségi önkormányzati képviselők és közéleti szereplők.

Gál József teológus, az Országos Cigány Önkormányzat volt alelnöke a cigányság felemelkedéséről szólva kijelentette: "az álomvilágból, a képzelődésekből fel kell ébrednünk, és a realitásokhoz kell ragaszkodnunk". Kiemelte a romák összefogásának fontosságát: "meg kellene tanulnunk egymást megbecsülni, hiteles cigánypolitikusokra van szükség".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását