2024. április 25. - Márk

Átadták a díjakat

Átadták az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Egyesület zenei és irodalmi díjait pénteken, Budapesten, az egyesület budai székházában. Bródy János, a szervezet elnöke különdíjat adott át Gyertyánfy Péter főigazgatónak, aki csaknem két évtizedes munka után tá
2008. április 12. szombat 08:09 - Hírextra

A szerzők, alkotók, nem is tudják mennyit köszönhetnek a főigazgatónak, aki a sok változást megért szervezet legutóbbi átalakulását, az állami cégből egyesületté válását zökkenőmentesen irányította - hangsúlyozta Bródy János Gyertyánfy Pétert méltatva, aki júniusban adja át feladatkörét utódjának.
Gyertyánfy Péter a díjátadó programját a 100 éve indított Nyugat című folyóirat szellemi körének ajánlotta.

A zenei díjat az Artisjus egyesület vezetősége alapította a kortárs magyar zenei alkotótevékenység elismerésére és ösztönzésére. A díjazottak egy bronzból készült violinkulcsot és egy oklevelet vehettek át.

Az év könnyűzenei produkciójáért járó elismerést Demjén Ferenc kapta tavaly december 30-i koncertjéért. Az év könnyűzenei szerzőjének járó díjat Németh Alajosnak ítélték a Bikini együttes Őrizd a lángot című lemezéért. Az év szövegírójává Orbán Tamást választották, akit Bródy János úgy méltatott: ifjú kora ellenére igen szép számú és minőségi dalszöveggel hívta föl magára a figyelmet.
Könnyűzenei alkotói életműdíjban Gyulai Gaál János részesült, őt Wolf Péter zeneszerző köszöntötte. "Olyan alkotókról, olyan mesterekről beszélek, akiktől - mint a középkorban a céhekben - el lehetett tanulni, el lehetett lesni a szakma iskolákban nem oktatott fortélyait. Mindegyiküknek hálás vagyok, de akinek a társaságát leginkább kerestem, az Gyulai Gaál János" - fogalmazott Wolf Péter.

Szövegírói alkotói életműdíjban Hajnal István részesült, akit Wolf Péter úgy méltatott: "munkássága szerteágazó: slágerektől sanzonokon át filmzenékig mindent írt, valamennyit magas színvonalon."
Az év komolyzenei műve címmel Vajda János Karnyóné című operaelőadását ismerték el. "Szerzőnk nem kortárs zenét ír, hanem zenét, amely a mi életünkben születik, tehát kortársunk. (...) Szerzőnk mióta magára talált, rátalált a zenetörténetre. Eleven kapcsolatra lelt a múlttal. Nem másol, hanem átereszti magán a régieket, át a könnyebb műfajok egyikét-másikát is" - jellemezte Vajda Jánost Hollós Máté zeneszerző.

Az év komolyzenei műve Soproni József II. kamarakoncertje lett. Madarász Iván komponista köszöntése szerint Soproni poéta és mérnök egy személyben, sokarcú zeneszerző, aki "az egyes akkordok keresése helyett a kapcsolatok megtalálására hívta fel a figyelmet".

Az év magyarnóta-szerzője Pálkerti Zsuzsanna lett, aki első magyar nótájának zenéjét és szövegét tizenhat évesen szerezte, ezt azután napjainkig még több mint ötszáz követte.

Az Artisjus Irodalmi Alapítvány nagydíját a költészet napján Oravecz Imre költő vehette át Kovács Gábortól, a Kogart Ház tulajdonosától.

"Oravecz Imre a magyar líra új fejezetét írta a hetvenes években: A hopik könyve, majd az Egy földterület növénytakarójának változása című verseskötetekben távoli, ismeretlen világként, a személyestől eltávolítva írta le az ember szellemi, érzelmi, erkölcsi tapasztalatait, minden gesztust, emléket, ösztönt akkurátusan újravizsgált, akár egy térképész a tereptárgyait. Így, ezzel a tárgyias kerülővel érkezett el a nyolcvanas-kilencvenes években ahhoz a vállalkozáshoz, amely szinte enciklopédikusan mindent magába ölelt, amit a szülőfalu, Szajla adott, jelentett a költőnek" - hangzott el a laudációban.

Irodalmi díjban részesült Bertók László Kossuth- és József Attila-díjas író, költő; Majoros Sándor, az egykori Jugoszlávia területén született író; Marno János költő; Mesterházi Mónika költő-műfordító és Vida Gábor erdélyi születésű író.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását