2024. április 19. - Emma

Lendvai: társadalmi támogatottság kell a reformokhoz

A választási ciklus második felének feladatait új kötelezettségek, kényszerek is meghatározzák; bebizonyosodott, hogy nagyobb társadalmi támogatottság nélkül nem lehet tartós reformokat végrehajtani - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezet
2008. április 12. szombat 06:55 - Hírextra

A szabad demokrata partnerrel a programvita elkerülhetetlen volt, s nem örülünk, hogy ez adott esetben koalíciós szakításhoz vezethet - mondta a szocialista politikus. Hozzátette: két ponton van vita: a gazdaságpolitika, valamint az egészségügy területén.

Lendvai Ildikó szerint az SZDSZ a kormány- és a konvergenciaprogramban vállaltnál nagyobb arányú adó- és kiadáscsökkentést kezdeményezett, egy "meglehetősen radikális sokkterápiát".

Az MSZP véleménye viszont az volt, hogy a gazdasági logika diktálhat ilyet, de a társadalmi környezet az egycsapásra véghezvitt nagy kiadáscsökkentést, s a szociális rendszerek radikális megnyirbálását nem teszi lehetővé.

Az egészségpolitikában a szabad demokraták álláspontja szerint mindenképpen a pénztári reformra kell koncentrálni, ezzel szemben a szocialisták - a népszavazás előidézte helyzetben - úgy vélik, hogy a verseny és a reformszándék fő területét át kell helyezni a pénztári rendszerről az intézményhálózatra; a szolgáltatókra, a háziorvosok, a szakrendelők és a kórházak láncolatára.

Ez nem személyi, hanem valódi vita, "nem Horváth Ágnesről, még csak nem is Gyurcsány Ferencről van szó, hanem erről a programvitáról"- hangsúlyozta Lendvai Ildikó. Megjegyezte: "leegyszerűsítve azt mondanám, hogy egy jó szándékú sokkterápia programja áll szemben a mi programunkkal, amit a pártértekezleten a reform és biztonság programjaként neveztünk meg".

"Ami nem kevesebb reformot jelent, hanem biztonságosan végbevihető reformokat, amelyekhez remélhetőleg nagyobb támogatottságot lehet elérni" - tette hozzá a szocialisták parlamenti frakcióvezetője. Szerinte a programok területén "a sokkterápia kontra biztonságos reform vitája zajlott."

Az MSZP szerint a reformok folytatásában a fő szempont a nagyobb támogatottság megszerzése, mert csak az a reform tartós, amelyiknek van bizonyos fajta "létező és markáns" szakmai és társadalmi támogatottsága - hangsúlyozta Lendvai Ildikó. Rámutatott: bíztak abban, hogy a vita a koalíciós keretek közt zárható le, ám "egyelőre nem ez történt".

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője szerint három lehetőség áll előttük: vagy sikerül új alapokon folytatni, újra kötni a koalíciót, vagy felkészülhetnek egy olyan önálló szocialista kormányzásra, amikor a változások tekintetében stabil külső liberális támogatásra számíthatnak, vagy pedig az önálló szocialista kormányzás alkalmilag különböző parlamenti partnerek révén biztosítható.

Abban a bő két hétben, amíg az SZDSZ meg nem hozza a végső döntését április 27-i küldöttgyűlésén, az MSZP azt a politikát követi, hogy "nyitva hagyja az ajtót a koalíció újra kötése előtt" - mondta Lendvai Ildikó.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását