2024. április 29. - Péter

Előnyben a Fidesz

A Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében jelenleg 24 százalék, az MSZP-é pedig 15 százalék. A két kisebb parlamenti párt, az SZDSZ és az MDF támogatottsága 1-1 százalék körüli - derül ki a Századvég és a Forsense által készített közvélemény-
2009. január 27. kedd 14:22 - Hírextra
A két cég 2009. január 8-a és 20-a között végezte a felmérést, amelynek során ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdeztek meg aktuális politikai és közéleti kérdésekről.
Ennek alapján azt közölték, hogy a pártpreferencia-adatok alig mutatnak változást decemberhez képest, így a Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében jelenleg is 24 százalék, az MSZP-é pedig 15 százalék.

A kutatás adatai alapján a szabad demokraták támogatottsága nem éri el, az MDF-é pedig csak kis mértékben haladja meg az 1 százalékot. Az összes többi párt együttes támogatottsága továbbra is 3 százalék, ezen belül egyedül a Jobbik ér el 1 százalékot.

A felmérés a biztos szavazó pártválasztók csoportján belül továbbra is jelentős Fidesz-előny mutat, közülük 55 százalék voksolna most vasárnap a legnagyobb ellenzéki pártra, és változatlanul 32 százalék az MSZP-re.

A kisebb pártokat tekintve a kutatás készítői figyelemre méltónak nevezik, hogy az MDF mellett a Jobbik is 3 százalékos támogatottsággal bír, az SZDSZ pedig 1 százalékon áll.

A megkérdezettek válaszai alapján jelenleg a megkérdezettek 40 százaléka támogatná a kormány távozását, és 39 százalék támogatná a hatalomban maradását.

A pártválasztásukban bizonytalanok körében a kormány megtartását támogatók tábora a valamivel nagyobb, 37 százalékos, míg a távozást óhajtóké 33 százalékos.

A mérések szerint továbbra is azok vannak többen, akik szerint a környezetükben élők többsége kormányváltást szeretne, az ezzel ellentétes hangulatot érzékelők aránya 23 százalék.

Az adatok szerint gyakorlatilag decemberhez képest nem változott a választási részvételi hajlandóság januárban. A megkérdezettek 58 százaléka mondja biztosra, hogy elmenne szavazni, ha a hét végén országgyűlési választásokat rendeznének.

A pártot választók aránya sem változott, továbbra is a résztvevők 44 százaléka nevezett meg egy pártot az erre vonatkozó kérdésre válaszolva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását