2024. május 3. - Tímea, Irma

Ne hagyják veszni Kaposvárt!

Ne hagyják veszni Kaposvárt és térségét! - ezt kéri a város polgármestere Somogy megye országgyűlési képviselőitől annak kapcsán, hogy a parlament előtt van a kormány következő öt évre vonatkozó, az Országos Területrendezési Terv felülvizsgálatáról szóló
2008. április 11. péntek 14:40 - Hírextra
Szita Károly polgármester (Fidesz) pénteken, a városházán tartott sajtótájékoztatón azt mondta: "rendkívüli hátránnyal járna Kaposvárra és térségére nézve, ha az Országgyűlés elfogadná a kormány által beterjesztett javaslatot".

A tervezetről, amely a hazai infrastrukturális fejlesztéseket öt évre rögzítő Országos Területrendezési Terv 2008-ban kezdődő új ciklusáról szól, "a kormány kérte, ám nem fogadta meg" a megyei jogú városok véleményét, noha Kaposvár jelezte, hogy a rendezési terv a város számára elfogadhatatlan, "a kaposváriakra nézve rendkívüli hátrányokkal jár" - tette hozzá.
A polgármester közölte: az önkormányzat most Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszternek, valamint Lamperth Mónikának és Kolber Istvánnak, Kaposvár szocialista országgyűlési képviselőinek levélben is jelzi módosítási igényeit.

A város vezetője öt pontban foglalta össze az Országgyűlés elé terjesztett dokumentumból a Kaposvár lakóit érintő érdeksérelmeket.

E szerint a kormány a Dél-Dunántúlon nem tervezi gyorsforgalmi út építését a 2013-ig tartó időszakban, "ami azért is szomorú, mert a 67-es utat az eredeti vállalások szerint öt év múlva már négysávos útként jelölnék a térképeken" - mondta Szita Károly.

Ugyancsak sérelmes - folytatta a felsorolást a polgármester -, hogy bár Kaposvár számára kitörést jelentene egy logisztikai központ létesítése, a kormány nem tervezi, hogy a régió közepén fekvő Kaposvárt tegye meg országos jelentőségű logisztikai központnak, a javaslat szerint Nagykanizsa, Székesfehérvár, Baja kapná ezt a szerepet.

Nem szerepel továbbá a város vezetői és országgyűlési képviselői által korábban egyeztetett és támogatott, Kaposvárt érintő vasútfejlesztés, amely lehetővé tenné a nagysebességű vasúti közlekedést, Taszár pedig "eltűnt a térképről". A repülőteret 2002-ben még vegyes hasznosítású reptérként tartották számon, ma már a polgári hasznosítás sem szerepel a dokumentumban - jegyezte meg előbbi kijelentését magyarázva Szita Károly.

A tervezett, s Rácz Jenő akkori egészségügyi miniszter által bejelentett légimentő-bázis szintén nem Taszáron valósult meg. Előbb Pécsre vitték, most pedig Szekszárdon építenek egyet 100 millió forintért, miközben Taszár kisebb átalakításokkal el tudná látni ezt a feladatot - tette hozzá Szita Károly.

Kaposvár polgármestere szerint a várost az M7-es autópályával összekötő M67-es út mellett kiemelt jelentőségű lenne az "eddig eldugott", nehezen megközelíthető területeket feltáró M65-ös út, ám - mint mondta - "erről ugyancsak nem esik szó a tervezetben".

A kormány javaslatához április 21-ig lehet módosító indítványt benyújtani - hívta fel a figyelmet Szita Károly, azt kérve: a fentiek figyelembe vételével Somogy valamennyi országgyűlési képviselője - pártállástól függetlenül - közösen nyújtson be módosító indítványt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását