2024. április 28. - Valéria

Költészet napi koszorúzás

Közös koszorúzással és rövid műsorral ünnepelte a költészet napját József Attila Liszt Ferenc téri szobránál a terézvárosi önkormányzat és a József Attila Művészeti Centrum Közhasznú Alapítvány (JAMCA).
2008. április 11. péntek 14:31 - Hírextra
A költészet napját 1964 óta országszerte minden év április 11-én ünneplik, József Attila születésnapjára emlékezve.

A költő Liszt Ferenc téri szobránál tartott idei koszorúzás előtt Juhász Ferenc Kossuth-díjas költő mondott ünnepi beszédet, melyben József Attilára mint "világvarázslóra" emlékezett.

A nagy alkotó költészete "olyan, mint a legpontosabb és legművészibb természeti törvény: lenyűgöző és elkötelező" - mondta Juhász Ferenc, majd figyelmeztetett: "a haza nem csupán egy terület, nem is csak az anyanyelv, hanem az a kultúra is, amelyet az erre hivatottak teremtettek."

A beszédet követő ünnepi műsorban közreműködtek a Derkovits Általános Iskola növendékei és az Erkel Ferenc Általános Iskola Magnificat kórusa, majd Keres Emil adta elő József Attila Karóval jöttél című versét.

Mint azt Keres Emil az MTI-nek elmondta, számára mindig is különösen kedves volt a költészet, lélekben ő is poétának készült. A színpadi versmondás és a színjátszás szoros rokonságban vannak, nincs két másik művészeti ág, amelyek olyan közel állnának egymáshoz, mint a színház és a költészet.

Vannak korszakok, mikor a versmondás iránt intenzívebb az érdeklődés, szerencsére most is ilyen időszakot élünk - vélekedett a színművész.

József Attila szobránál koszorút helyezett el a terézvárosi önkormányzat nevében Verók István polgármester és Sajtos Csilla jegyző, a JAMCA képviseletében Ódor Katalin művészeti igazgató és Baranyi Ferenc Kossuth-díjas költő, valamint Ács Margit, a Magyar Írószövetség elnökségi tagja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását