2024. április 24. - György

Olimpiai emlékérme, ezúttal vízilabdázóval

A Magyar Nemzeti Bank székházában sajtótájékoztató keretében mutatták be azt az emlékérmét, amelyet az MNB a XXIX. nyári olimpiai játékok tiszteletére adott ki, továbbá azt a három darabból álló bélyegsorozatot, amellyel a Magyar Posta köszönti a pekingi
2008. április 11. péntek 14:34 - Hírextra
Simor András, a nemzeti bank elnöke elmondta, hogy a pénzintézet 1968 óta rendszeresen bocsát ki emlékérméket, amelyekkel történelmi eseményekre, és nem utolsósorban a sportra kívánják irányítani a figyelmet. Az első olimpiai tárgyú érmét épp 1984-ben adták ki, függetlenül az akkori történésektől, és azóta minden olimpia alkalmával megtörtént a kibocsátás. Elsőként a torna, aztán az úszás és a vívás, később az atlétika, legutóbb pedig az ökölvívás jelent meg az érméken, az idén pedig az utóbbi két olimpián is aranyat szállító sportág, a vízilabda lett a kiválasztott.

Az 5000 forint névértékű ezüst emlékérmét, amely törvényes fizetőeszköznek számít, Kereszthury Gábor ötvösművész tervezte. Az érméből összesen 18 ezer darab készült, s a Pénzverő Zrt. székhelyén, illetve az MNB látogatóközpontjában vásárolható meg.

Szivi László, a Magyar Posta vezérigazgató-helyettese mutatta be a három olimpiai tárgyú bélyeget, az egyiken ugyancsak egy vízilabdás, a másodikon birkózó, míg a harmadikon egy vívójelenet látható. Elmondta, a Magyar Posta eddig is rendszeresen bocsátott ki bélyegeket az olimpiai játékok alkalmával, és e gesztussal ezúttal is a játékokat és a magyar sportolók sikeres szereplését kívánja köszönteni.

A magyar olimpiai család nevében Schmitt Pál, a MOB elnöke hangsúlyozta, a kibocsátás is bizonyítja, hogy a sport a kultúra szerves része, s biztos abban, hogy a gyűjtők és sportkedvelők számára egyaránt örömet szereznek ezek az olimpiai emléktárgyak. Azzal zárta mondandóját, hogy most ugyan ezüstöt kaptak, ám szeretnének minél több aranyat hazahozni Pekingből.

Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnoknő - aki nem indul a nyári játékokon - a sportolók köszönetét tolmácsolta, befejező mondatait pedig élénk derültség és taps kísérte: miután az MNB elnökétől átvette az emlékérmét, kijelentette: "örülök annak, hogy azért nekem is jutott egy pekingi érem "
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását