2024. április 28. - Valéria

Évente félmilliárd kárt okoz a dohányzás

Évente több mint félmilliárd eurós kárt okoz az osztrák gazdaságnak a dohányzás - állapította meg a bécsi Institut für Höhere Studien tanulmánya. A neves kutatóintézet 2003-as adatokat vet alapul vizsgálatához, amelynek eredményeként tételesen megcáfolta
2008. április 11. péntek 14:16 - Hírextra
A szakértők összevetették a tényleges számadatokat egy elméletbeli, dohányzásmentes gazdasági-társadalmi modell mutatóival. A mérleg: hiába folyik be az állami kincstárba évi 1,13 milliárd euró a dohányosok zsebéből, az egészségügyi és ápolási kiadások, a munkából való kiesések, a rokkantnyugdíjazások és az idő előtti elhalálozások költségei 1,64 milliárdra rúgnak - vagyis a dohányzás évente 511 millió eurós kárt okoz az osztrák gazdaságnak.

A legnagyobb veszteség abból adódik, hogy a dohányosok öt évvel rövidebb ideig élnek, gyakrabban kényszerülnek betegállományba és válnak nyomorékká. Az IHS felmérése szerint mindent összevetve 1,43 milliárd euróba kerül a dohányosok csökkent munkavégzési képessége.
A kutatók kidomborították azt is, hogy össztársadalmi szinten rengeteg, nehezen vagy egyáltalán nem számszerűsíthető hátrány származik a nikotinfüggőségből. A cigarettázás például munka- és közlekedési baleseteket okozhat, tűzeseteket idézhet elő, a kezeléseknél előforduló hosszú várakozási idő sok energiát emészt fel, munkahelyen cigarettaszüneteket iktatnak be, a családtagok és rokonok a kórházi látogatások miatt nem végezhetnek egyéb, alkotó vagy termelő tevékenységet.

A tanulmány tekintetbe vette a nemdohányzók kiszolgáltatottságát is. Megállapítása szerint odahaza minden tizedik "szenvedélymentes" osztrák van kitéve a passzív dohányzás ártalmainak, a munkahelyeken csaknem az egynegyedük, vendéglátóipari létesítményekben pedig a hetven százalékuk, akár több órán át. A nekik okozott egészségügyi károsodás is jelentős tétel.

A IHS-kimutatás szerint 2003-ban hozzávetőleg 8660-an haltak meg az alpesi országban dohányzásra visszavezethető betegségekben, azaz minden tizedik elhunyt halálát a cigaretta okozta.

A tanulmány nyilvánosságra hozatalának időzítése jobb nem is lehetett volna: már egy ideje ádáz vita folyik - a kormányt is beleértve - arról, hogyan szerezzenek érvényt a dohányzást nyilvános helyen betiltó rendelkezésnek, kiemelten a vendéglőkben és a szórakozóhelyeken. A gyakorlatban ugyanis szinte semmi foganatja nincs a tilalomnak, európai uniós összehasonlításban Ausztria a lista legalján kullog a nemdohányzók védelme terén. Ráadásul a nikotinfüggők száma egyre emelkedik, az utóbbi tíz évben a 15 és 30 év közötti nők körében ugrott meg ijesztően a dohányosok aránya.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását