2024. április 29. - Péter

Veszélyben a nemzetbiztonság a Facebook miatt?

Számos botrány és civil szervezet hívta már fel a figyelmet a közösségi szájtok és egyéb hasonló oldalak veszélyeire. Azokon a helyeken, ahol az információ hatalom, blokkolják ezen oldalakat. Mi a helyzet nálunk?
2009. augusztus 10. hétfő 07:56 - Pásztor Balázs
Veszélyek

Felhekkelt gigászok
Szerdán hackerek áldozata lett a Facebook és Twitter, amely miatt mindkét közösségi oldal szolgáltatása akadozott. A Twitterre pár órán keresztül lehetetlenség volt bejelentkezni, a Facebook „csupán” rengeteget töltött egy-egy belépésnél. Mindkét cég a Google érdekeltségbe tartozik, így akár lejárató támadásról is lehet szó - a cég vizsgálatot indított az ügyben.
Az egyre népszerűbb közösségi oldalak veszélyeire (Facebook, MySpace, IWIW, vagy a kissé speciális Twitter) nagyon sokan felhívták már a figyelmet. A probléma lényege, hogy a saját profiljukban a felhasználók túl sok adatot adnak meg, amit rengetegen felhasználhatnak. Valakinek az elérhetősége által lenyomozható a címe, vagy elég információ birtokában bárki hogy kiadhassa valaki ismerősének magát, hiányzó adatokat kérhet például a volt iskolában - de a spammereknek is aranybánya. A visszaélési lehetőségek sora még hosszan folytatható.

Nemrég a brit hírszerzés fejének a felesége rakta fel a lakhelyét a Facebookra, ami ugye potenciális célpont terroristáknak, így azonnal költözködniük kellett. De született egy tanulmány is, amely alapján a fiatalokat próbálják rábírni arra, hogy ne osszanak meg annyi mindent ezeken a szájtokon. Elvégre egy a fiatalság hevében elkövetett fényképet vagy megnyilvánulást bárki elmenthet, és évtizedekkel később akár kompromittáló anyagként is felhasználhat.

Amerikai példa

Bár a közösségi oldalak már többször ígérték, hogy biztonságosabbá teszik a közösségi szájtokat - de ez a szabadság túlzott korlátozásával járna, amit a felhasználók többségét adó fiatalnak nem a kedvence, így most lázasan folynak azon egyezkedések, hogy miként lehetne egy mindkét elvárást egyesítő megoldást összehozni. Amerika viszont nem várt ilyen apróságrokra: miután az amerikai haditengerészet már betiltotta katonái számára a közösségi oldalakat, most a Pentagon tervezi, hogy a védelmi minisztérium dolgozói számára tilos lenne ezek használata.

Okként azt jelölik meg, hogy - mint az a brit fejesnél is történt - túl sok információ szivároghat ki a dolgozókról, ami ebben a munkakörben nem egészséges. Ráadásul egyre inkább terjednek URL-nek álcázott vírusok, amiknek elsődleges felbukkanó helye a közösségi oldalak. Ugyanakkor az is igaz, hogy ezen oldalak munkahelyi használata azért van tiltva, hogy az alkalmazottak többet dolgozzanak és kevesebbet csellengjenek a világhálón - ám ez az otthoni böngészést-regisztrálást nem zárja ki, míg ez utóbbi javaslat ezt is pedzegeti.

Magyar hon

Megkérdeztük a Honvédelmi minisztériumot (HM), és a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBH), hogy ők korlátozzák-e a közösségi oldalak hozzáférését, és hogy szerintük rejlik-e a látogatásukban veszély?

A Honvédelmi Minisztérium szervezeteinél – beleértve a Magyar Honvédség különböző szervezeteit is – az internet-szolgáltatás egyrészt technikai, másrészt adminisztratív rendszabályokkal védett. A védelmi rendszabályokról részletes tájékoztatást nem adhattak a HM-nél, de annyit megjegyeztek, hogy „a különböző szervezeteknél tevékenység-specifikus korlátozó, illetve védelmi rendszabályok érvényesülnek.”

Így például a katonai szervezetek vezetéséhez és működéséhez szükséges szolgálati célú adatkezelő szolgáltatásokat a veszélyeztetettséggel arányos mértékben el kell szeparálni az internethez csatlakoztatott informatikai infrastruktúráktól, amely megoldást a minisztérium is felhasználja rendszereinél - teszik hozzá.

A közösségi oldalak veszélyei a HM szerint biztonsági oktatás-továbbképzéssel megoldhatóak (pl. milyen személyes vagy egyéb adatok tölthetők fel közösségi oldalakra, illetve azokból milyen következtetések vonhatók le), és így tudatos felhasználási módszerekkel teljesen kikerülhetőek.

A Nemzetbiztonsági Hivatal a cikk megjelenésig nem válaszolt megkeresésünkre - ha később élni kíván a felkínált lehetőséggel, akkor a válaszaikat természetesen csatolni fogjuk a cikkhez.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását