2024. május 4. - Mónika, Flórián

A rendőrség készül a péntek délutáni demonstrációkra

A Budapesti Rendőr-főkapitányság megfelelő erőkkel biztosítja a XIII. kerületi Hollán Ernő utcában és környékén péntek délutánra hirdetett demonstrációk zavartalan megtartását - olvasható a rendőrség honlapján.
2008. április 11. péntek 12:09 - Hírextra
A közlemény szerint három magánszemélytől érkezett bejelentés, hogy demonstrációt tartanak április 11-én délután a Budapest XIII. kerület Hollán Ernő utcába és környékén. A rendőrség a szervezőkkel egyeztető tárgyalásokat tartott, és a gyülekezési jogról szóló törvény értelmében tudomásul vette a bejelentett rendezvényeket, miután tiltó okot nem talált.

A rendőrség internetes oldalán közzétett információk szerint péntekre a fent említett három demonstráción kívül területfoglalási engedélyt kértek és kaptak - szintén magánszemélyek - az V. kerületi Kossuth Lajos térre, illetve a téren található Kovács Béla-szobornál.

Április elsején hajnalban a Hollán Ernő utcai jegyirodára Molotov-koktélt dobtak, a helyiség kiégett. Egy héttel a támadás utánra, április 7-én estére egy szélsőjobboldai honlap hirdetett flashmobot, vagyis úgynevezett villámcsődületet ide, arra hivatkozva, hogy még március 20-án az iroda egyik alkalmazottja állítólag összetűzésbe került egy vásárlóval, aki a Hungarica együttes koncertjére szeretett volna jegyet venni.

A hétfői villámcsődületre válaszul "ellenflashmobot" szervezett Szabó György, a XIII. kerületi önkormányzat fideszes képviselője, azzal a céllal, hogy "a fasiszta kisebbséggel szemben" megmutassák, sokkal többen vannak.

A fekete nadrágot és bomberdzsekit, nyakukban árpádsávos kendőt viselő fiatalok száma megközelítette a félszázat, az ellentüntetők több százan voltak. A rendőrök mozgósorfalat alkotva szorították ki mindkét csoportot a környékről, a két spontán rendezvény szervezője ellen pedig gyülekezési joggal visszaélés miatt indított a rendőrség eljárást.

Most péntekre a flashmob szervezője, a Tomcat néven ismertté vált Polgár Tamás újabb akciót hirdetett és az interneten azt adta hírül, hogy kezdeményezéséhez csatlakozott a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyar Gárda, a Magyarok Világszövetsége budapesti szervezete, a Nemzeti Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Hunnia Mozgalom, a Magyar Önvédelmi Mozgalom, a Lelkiismeret ,88, a Szent Korona Rádió, valamint egy szélsőséges hírportál.
Szabadai Viktor, az SZDSZ budapesti választmányának elnöke ellendemonstrációt jelentett be a XIII. kerületi rendőrkapitányságon a Hollán Ernő utcai jegyiroda előtti területre.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki magánemberként szintén részt vesz a demonstráción, csütörtökön levélben arra kérte a parlamenti pártok elnökeit, hogy az erkölcsi és politikai támogatáson túl személyes jelenlétükkel is támogassák "az újfasisztákkal szembeni civil kezdeményezést, és ítéljék el egyértelműen a szélsőjobboldali eszméket valló és hirdető szervezeteket és személyeket".

Jelen lesz az SZDSZ vezetéséből Horn Gábor, Pető Iván, Magyar Bálint valamint Gusztos Péter ügyvivő.

A megmozduláson a szociális tárca vezetése is képviselteti magát. A minisztert külföldi tartózkodása miatt Rauh Edit esélyegyenlőségi szakállamtitkár képviseli majd, aki mellett a tárca több főosztályvezetője és munkatársa is jelen lesz.

Az Országos Cigány Önkormányzat és a Roma Polgárjogi Alapítvány szintén arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy szervezetük képviselteti magát az antifasiszta rendezvényen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását