2024. április 29. - Péter

TB-Mentők: A Civil társadalom sikere

Példa nélkülinek tartják a magyar demokrácia történetében a TB-mentők, hogy a civil szervezetek és a szakszervezetek népszavazási kezdeményezése sikerrel járt - ezt három szervezet közölte annak kapcsán, hogy az Albert házaspár csütörtökön átadta az Orszá
2008. április 10. csütörtök 15:47 - Hírextra
"A szocialista párt folyamatosan változó álláspontja és a bizonytalan parlamenti erőviszonyok miatt jó okunk van azt gondolni, hogy kizárólag egy mindenkire nézve kötelező népszavazási eredmény akadályozhatja meg az egészségbiztosítás jövőbeni magánosítását" - olvasható a Védegylet, a Humanista Mozgalom és a Nagycsaládosok Országos Egyesületének az MTI-hez eljuttatott közös állásfoglalásában.

A civil szervezetek szerint a magyar TB-reform sorsa nem csupán belpolitikai esemény - a közszolgáltatások sorsa szerte Európában politikai küzdelmek tárgyát képezi.

A három szervezet közleményében felidézi, hogy a civil szervezetek a kezdetektől ellenezték a TB privatizációját, ez ugyanis semmilyen problémát nem oldott volna meg, viszont újakat hozott volna létre, és csak az üzleti szféra érdekeit szolgálná.

Meggyőződésük, hogy a társadalom többsége elutasítja az egészségbiztosítás privatizációját, és ennek kifejezésére jogot, lehetőséget kell kapniuk. Céljuk továbbá, hogy a politika végre az egészségügy valódi problémáira keressen kiutat, hathatós megoldásokat - írták a távirati irodához eljuttatott kommünikében.

Az OVB várhatóan másfél hónap múlva határozatban állapítja meg az aláírások számát. A kezdeményezés ezt követően megjárhat még több jogorvoslati fórumot, így például a Legfelsőbb Bíróságot és az Alkotmánybíróságot, ám a népszavazás megtartása már elkerülhetetlen.
Az Albert házaspár a következő kérdésben kezdeményezett népszavazást: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?".

A népszavazás akkor eredményes, ha legalább kétmillió választó azonos választ ad a kérdésre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását