2024. április 23. - Béla

Nagy gazdasági világválság II.?

Egyre sötétebb képet festenek szakértők a világgazdaság előtt álló évről, mivel a Nemzetközi Valutaalap szerint az Egyesült Államok nem tudja elkerülni a válságot, és magával rántja a világot is. Az amerikai ingatlankatasztrófa hatása annyira jelentős, ho
2008. április 10. csütörtök 19:58 - Szvetnik Endre
A világgazdaság növekedéséről szóló féléves jelentés előtt az amerikai gazdasági vezetők egy része kerülte a nyomasztó kifejezést. Az IMF szerint azonban világos, hogy 2008-ban 3,5 százalékra csökken a globális gazdaság bővülése, az amerikai gazdaság pedig enyhe válságon esik át, és még 2009-ben is stagnálni fog.

A Valutaalap szerint 25 százalék az esélye annak, hogy a globális gazdasági növekedés 3 százaléknál is alacsonyabb legyen - és ebben az esetben már nemzetközi válságról lenne szó.

Annak ellenére, hogy az amerikai kormány több milliárd dolláros gazdasági segélycsomagot léptetett életbe, a tengerentúli gazdaság mindössze fél százalékkal bővül majd az idén. A jelenlegi időszak legnagyobb kockázata a pénzügyi válság továbbterjedése a piacokon - véli az IMF - és úgy látja, komoly veszteségekre kell felkészülni a bedőlt amerikai jelzálogokhoz kötődő hitelek piacán.

A Valutaalap szerint még a mostaninál is rosszabbra fordulhat a helyzet. A szervezet a hitelezési válság által okozott károkat 945 milliárd dollárra becsülte.

Az előrejezés szerint az eurozónában másfél százalékra csökken a növekedés, és hasonló helyzetre lehet számítani a világ második legnagyobb ipari országában, Japánban is.

Ezzel szemben a kínai gazdaság közel 9,5 százalékkal növekszik majd. A Valutaalap azt sürgeti, hogy a kormányok állítsák vissza a bizalmat a pénzrendszerben, erősítsék meg az intézményeket és enyhítsenek a likviditási gondokon.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását