2024. április 23. - Béla

Kasztrálnák a pedofilokat

A pedofiliára kiszabható büntetés megszigorítását követelik Oroszországban, ahol az utóbbi években jelentősen megnőtt a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekmények száma.
2008. április 10. csütörtök 11:10 - Hírextra
A társadalom különböző rétegeit képviselő, a kormány által felállított Társadalmi Kamara bejelentette, hogy a duma illetékes bizottságának javasolni fogja: a pedofilokat lehessen úgynevezett kémiai kasztrációra - vagyis libidójuk gyógyszeres elnyomására - ítélni, a duma pedig jelezte, hogy elvileg hajlandó megvitatni a javaslatot.

Megszólalt a moszkvai ortodox patriarchátus is az ügyben: nem támogatja a gyógyszerek alkalmazását, és úgy véli, a pedofília elleni harc legjobb módja a propaganda betiltása, mivel a probléma a fejekben van.

Egy neves pszichiáter kifejtette: a gyógyszer alkalmazása hatékony lehet, de csakis az érintett beleegyezésével vethető be. Felhozta, hogy a pedofilok erőszakot alkalmazhatnak a tulajdonképpeni nemi aktus nélkül is, és hangsúlyozta, hogy csak a büntetések szigorításával e téren nem lehet eredményt elérni, hanem az ilyen bűncselekmények megelőzésére alkalmas társadalmi légkört kell kialakítani.

Némelyek egyenesen halálbüntetést követelnek a pedofiloknak: például egy több gyermek megölése miatt elítélt férfi áldozatainak szülei. Az illetőre eredetileg az ügyészség is halált kért, noha Oroszországban moratóriumot hirdettek a halálbüntetésre. Annak pedofilok számára való visszaállítását követelte Vlagyimir Kolesznyikov, a duma biztonsággal foglalkozó bizottságának elnöke, volt helyettes főügyész is.

Oroszországban a belügyminisztérium adatai szerint 2003-tól tavaly év végéig a 25,6-szorosára - 129-ről több mint 3000-re nőtt a gyermekek elleni regisztrált szexuális bűncselekmények száma. Tavaly ugyanakkor 2500 kiskorú vesztette életét erőszak következtében, és több mint 70 ezer fiatal ellen követtek el erőszakos cselekményt, ezek közül hatezer esetben maguk a szülők. Nem kizárt azonban, hogy csak a regisztrált bűntettek száma növekedett, mert a társadalom érzékenyebb lett a kérdésre. A belügyminisztérium illetékese felhívta a figyelmet arra is, hogy évente 50-55 ezer gyerek szökik meg otthonról, illetve a gyerekintézményekből, s közülük nyilván sokan az erőszak elől menekülnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását