2024. május 14. - Bonifác

Vudu szertartás a gerillák fogjaiért

Vudu papok áldozatokat mutattak be és "nyelveken szóltak", hogy Isten és az ősök segédkezet nyújtsanak a kolumbiai gerillák fogságában lévő Ingrid Betancourt kiszabadításában.
2008. április 10. csütörtök 11:07 - Hírextra
A rituálét Beninben, a vudu vallás nyugat-afrikai hazájában tartották, ahol Thomas Yayi Boni elnök hirdette meg a háromnapos böjtöt és az áldozati szertartást a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) által hat éve elrabolt volt kolumbiai elnökjelölt szabadulásáért.

"Talán Isten szeretete és kegyelme megérinti a tudatlanok szívét, és megértik, hogy aki másnak fájdalmat okoz, az magát is kínozza" - mondta Dah Aligbonon főpap, miközben cyprea-csigahéjat és tejet áldozott. Mások ismeretlen nyelveken beszéltek önkívületben.

A ceremóniából kimaradt az élő baromfiáldozat - amely általában szerepel a vudu liturgiában -, mivel "a szellemeket és ősöket arra kértük, hogy megbocsátást hozzanak a szívekbe" - magyarázta Aligbonon.

A keresztény és muszlim közösségek szintén csatlakoztak Boni elnök felhívásához.
A vudu vallási vezető kijelentette, hogy az eltérő földrajzi adottságok és a bőrszín nem jelentett akadályt a könyörgésben:

"Ingrid Betancourt ugyanolyan teremtmény, mint mi vagyunk, mégha más színű is a bőre. Nem teszünk különbséget ember és ember között: mind ugyanabból az anyagból vagyunk".

A szegény afrikai országot évszázadokon át Rabszolgapartként emlegették, mivel innen indultak azok a hajók, amelyek számos feketét az amerikai partokig vittek kegyetlen útjukon. Közülük néhányan magukkal vitték az Újvilágba a vudu vallást, amely aztán tovább élt a karibi szigetvilágban - főként Haitin és Kubában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását