2024. május 4. - Mónika, Flórián

EU-kvíz brüsszeli állásért

Az esély csekély, a befektetés óriási, mégis megéri: az Európai Unió alkalmazottai remek fizetést húznak és ráadásul nyugdíjas az állás! Nem is csoda, hogy évente tízezrek vágnak bele a szellemi maratonba, ami hónapokig tartó tanulást, mozaikszavak és pol
2008. április 10. csütörtök 11:22 - Hírextra
"A versenyre való felkészülés nagy kaland, teljesen lefoglalja az ember idejét és életét. Olyan, mint a sport, mindennap tréningezni kell" - nyilatkozta egy Brüsszelben dolgozó magyar Európai Uniós parlamenti asszisztens, aki nem egyszer vett már részt efféle versenyfutáson, de eddig még nem sikerült elnyernie az áhított státust.

Az elmúlt öt évben közel 300 ezer jelentkező ácsingózott EU-s munkára. Közülük végül is alig több mint hétezren tudtak elhelyezkedni a 27 nemzetet tömörítő szervezet brüsszeli, luxemburgi vagy valamelyik tagállamban található intézményeinél.

A jelentkezési folyamat legalább egy évet vesz igénybe, de három-négy évre is elhúzódhat. A felvételin az EU történelmét, pénzügyeit és politikáját firtató teszteket kell kitölteni, emellett a szóbeli és matematikai felkészültséget is vizsgálják.

Egy jelentkező szerint "vizsgázótípusnak" is kell lennie az embernek, nem elegendő, ha felkészült és alkalmas az állásra.

Már a bevezető kvízen sokan elvéreznek. Olyan kérdésekre kell válaszolni, mint: "A legutóbbi EU-s közvéleménykutatás szerint, hány ember gondolta, hogy országa nyert az EU-tagsággal?" vagy "Mi az Intelligens energia Európának programja?" és "Mi a PRINCE, a CAFE és a Petersberg-misszió?"

A teszteknek egyébként a http://europa.eu/epso/index_en.htm honlapon lehet utánanézni.
Azt is jó tudni , hogy jólmenő iparág települt a felkészítésre: tesztkönyvek és (nem olcsó) tanfolyamok is segítik a jelentkezőket, már ha egyáltalán sejtik, hogy léteznek ilyenek. Pedig a tapasztalt állásvadászok szerint ezek nélkül szinte esélytelen a dolog.
Tegyük fel, hogy valaki átjutott minden buktatón. Nos, akkor felkerül a neve egy listára, ahonnan az intézmények kiválaszthatják, ám arra ennek időpontjára már semmi garancia sincs: akár évekbe is beletelhet, amíg értesítik, hogy révbe ért, és bekerült a nagyjából harmincezer jólfizetett EU-alkalmazott közé.

S hogy mire megy ki a játék? Egy kétgyerekes, legalacsonyabb fizetési kategóriába sorolt EU-alkalmazott havi nettó 3681 eurót (közel egymillió forint) vihet haza a borítékban. A felvételi iroda egyik vezetője szerint ez az összeg már versenyképes a magánszektorral, ezért állapították meg így az alsó határt. Az EU-s közszolgálati alkalmazottak vezetői viszont már havi nettó 15 ezer eurót (közel 4 millió forint) is kereshetnek.

Az állások persze rendkívül sokfélék: a légi szállítási tanácsadótól a tolmácson át a latin-amerikai kereskedelmi szakértőn keresztül az EU-s bíróságok alkalmazottjáig. Ezekhez az általános tudnivalókon kívül természetesen a különleges szakképzettségükről is számot kell adniuk a jelentkezőknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását