2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A Janácek Filharmonikus Zenekar a Zeneakadémián

A Janácek Filharmonikus Zenekar lép fel vasárnap a Zeneakadémia nagytermében; az együttes cseh szerzők, Smetana, Janácek és Dvorák alkotásait szólaltatja meg Theodore Kuchar zeneigazgató vezényletével.
2008. április 10. csütörtök 17:40 - Hírextra
Körmendi Rezső, a Filharmónia Budapest Kht. sajtóreferense elmondta, hogy a Janácek Filharmonikus Zenekart 1954-ben hozták létre, 1958-ban már európai körútra indultak, hamarosan pedig az egész világot bejárták. 2006-tól Ostrava város önkormányzata az együttes fönntartója. Hazai és külföldi fesztiválokon olyan jeles művészekkel lépnek pódiumra, mint Josef Suk, André Navarra, Eva Urbanová és José Carreras.

Az ostravai Janácek Filharmonikus Zenekar először Smetana Hazám című szimfonikus ciklusából ad elő részleteket. A sorozat az 1874-1879-es években keletkezett: abban az időben, amikor a zeneszerző már teljesen süket volt. Smetana hat szimfonikus költeményben énekelte meg cseh szülőföldjének természeti szépségeit és történelmi múltját.

Majd a névadó, Leos Janácek 1924-ben Prágában bemutatott Tarasz Bulba című zenekari rapszódiáját szólaltatják meg. Gogol hőse, a XV. században élt kozák vezér, Tarasz Bulba Andrej fiának szerelmi történetét dolgozza föl a romantikus programzene. Végül Dvorák rendkívül népszerű Szláv táncait játssza a zenekar.

A Janácek Filharmonikusok zeneigazgatója, Theodore Kuchar az egyik legtöbbet foglalkoztatott cseh karmester, mintegy 90 CD készült vele jelentős lemezkiadóknál. A Janácek Filharmonikus Zenekar és az Ukrán Nemzeti Szimfonikusok vezető dirigense, emellett két egyesült államokbeli együttessel is dolgozik. A Janácek Filharmonikus Zenekar Kucharral vette lemezre a neves dán komponista, Carl Nielsen valamennyi szimfóniáját. Velük rögzítette Bedrich Smetana cseh zeneszerző műveit is. A zenekarral nagy európai turnét teljesítenek, 2009 elején pedig az Amerikai Egyesült Államokba készülnek.

Theodore Kuchar nemcsak klasszikus és romantikus zeneműveket tűz repertoárjára, hanem számos kortárs komponista, például George Crumb, Lukas Foss, Benjamin Lees műveit is bemutatta. A világhírű csellista Yo-Yo Ma kérésére vezényelte Lukas Foss Capriccio gordonkára és zenekarra című darabjának ősbemutatóját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását