2024. július 18. - Frigyes

Nemzetbiztonsági kérdéssé nőtte ki magát az oktatási probléma

Colin Powell volt amerikai külügyminiszter szerint az Egyesült Államokban már nemzetbiztonsági kérdéssé nőtte ki magát az az oktatási probléma, hogy a fiatalok csaknem egyharmada nem jut el az érettségiig.
2008. április 9. szerda 19:20 - Hírextra

Colin Powell és felesége, Alma Powell a fiatalok boldogulását segítő Amerika Ígérete Szövetség nevű szervezet alapítói. A The Washington Times szerdai számában megjelent közös cikkükben kongatták meg a vészharangot.

A Powell-házaspár ismertette egy friss kimutatás eredményeit: nagyjából minden fél percben kihull egy diák a középiskolákból, ez naponta 7 ezer, évente 1,2 millió fiatalt jelent. A legnépesebb városban, New Yorkban a fiatalok 45,2, Los Angelesben 45,3 százaléka jut el az érettségiig. A feketék és az indiánok körében a legszomorúbb a helyzet: náluk a fiatalok közel fele nem fejezi be a középiskolát.

A Powell-házaspár szerint már nemcsak válságról, egyenesen katasztrófáról van szó. A középiskolákból tavaly kiesett diákok az elmaradó bérek és adók révén becslések szerint 329 milliárd dollár veszteséget fognak okozni az amerikai gazdaságnak. Ez az amerikai nemzetbiztonságot is veszélyezteti: egy erős hadsereg és hírszerzőhálózat működtetéséhez képzett munkaerőre van szükség.

Az Egyesült Államok egykor vezető hatalom volt az oktatás terén, mára sok, szerényebb forrásokkal rendelkező ország lekörözte. "Nem zárhatjuk a diákokra az iskolák ajtaját, amíg nem érettségiznek le" - írta a volt külügyminiszter, aki szerint nemzeti összefogásra van szükség. Az elkövetkező 2 évben több mint 100 konferenciát szerveznek országszerte kormányzók, polgármesterek, adományozók és szakemberek részvételével, hogy hatékony akcióterv születhessen a probléma megoldására.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását