2024. április 25. - Márk

Két szektatag meghalt a barlangban

A világvégét egy Penza melletti barlangban váró szektások közül a november eleji bevonulás óta két asszony meghalt - ezt a minap előbújt Vitalij Nyedogon mondta el a Russia Today angol nyelvű orosz televízió műsorában.
2008. április 9. szerda 19:14 - Hírextra

A férfi - aki a jelek szerint a barlangban a vezér volt - elmondta: a Blagovesenszkből érkezett Tamara rákban halt meg, a másik Fehéroroszország állampolgára volt, a böjtölésnek esett áldozatul, s mindkettőt a barlangban temették el. Nyedogon hozzátette, hogy a hatóságok valamiért titkolják a haláleseteket, és a szekta tagjainak is hallgatást parancsoltak.

A helyi hatóságok az állítólagos két halálesetet illetően közölték, hogy az állításra egyelőre nincs bizonyíték és nincs mód ellenőrzésére sem. Az igazságügyi szervek szerint nem kizárt, hogy Nyedogonnak köze volt a két ember halálához. A szekta tagjaival, köztük Pjotr Kuznyecov alapítóval foglalkozó pszichiáterek szerint a férfi elmeállapota vizsgálatra szorul.

A barlangból előjöttek közül elkezdték hazaküldeni a fehérorosz állampolgárokat, egyelőre azokat, akik a rábeszélésnek engedve hajlandók voltak hazamenni.

Nyedogon előbb nem akart kijönni a barlangból s a többieket sem engedte, még ki is lövöldözött a szellőzőcsövön, de amikor az olvadás és az esőzések nyomán több helyen is beomlott a barlang, előbb hét asszony bújt ki két gyerekkel, két macskával és egy papagájjal, majd a második csoport - köztük a bent lévő másik két gyerek - Nyedogon vezetésével jött ki. A barlangot elhagyók - eddig összesen 24 ember - közül a szektaalapító hívei az imaházban, a Nyedogonhoz húzók az ő házában várják tovább a világvégét.

A még a barlangban lévők hallgatási fogadalmat tettek, de előtte azt mondták, ortodox húsvétkor, április 27-én ők is elhagyják a barlangot. A maguk ásta odúban a hírek szerint még van elegendő élelem, az őket őrző rendőrök hordják nekik a vizet, s még a közeli patakba elvezetett illemhely is van.
A szektaalapítót kivizsgálásra elmegyógyintézetbe vitték, amikor kiderült, hogy hívei bevonultak egy barlangba. Két büntetőeljárást indítottak ellene, majd beszámíthatatlannak nyilvánították, és a barlangot elhagyó első csoport követelésére szabadon engedték. Néhány napja Kuznyecov koponyasérüléseket szenvedett, állítólag a fejét egy farönkbe verve öngyilkosságot kísérelt meg, mivel nem látta az általa jósolt, közelgő világvége jeleit.

Hívei elszállítása óta beszédesebbek lettek, Nyedogon pedig maga kezdeményezett beszélgetést több újságíróval.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását