2024. április 28. - Valéria

Nagyszabású nemzetközi gyakorlatra készülnek

Minden idők egyik legnagyobb hazai katasztrófavédelmi gyakorlatát készítik elő a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon - közölte az igazgatóság sajtóreferense szerdán az MTI-vel.
2008. április 9. szerda 13:11 - Hírextra

Gergelics Natália tájékoztatása szerint május 13-án és 14-én csaknem 400 tűzoltó és polgárvédelmi szakember közreműködésével tartanak magyar-horvát közös gyakorlatot.

Ennek során szimulált erdő- és tőzegtüzet fékeznek meg az M7-es autópálya mellett Balatonszentgyörgy térségében, részt vesznek a keletkezett füst miatt az autópályán árokba csúszott veszélyes anyagot szállító jármű műszaki mentésében, s a közeli Kéthely általános iskolájának kiürítésében, ahonnan a forgatókönyv szerint - ugyancsak a füst miatt - mintegy 200 diákot kell kitelepíteni - ismertette a gyakorlat tervezett programját a sajtóreferens.

Közlése szerint a nagy erőket mozgósító, speciális technikai eszközöket is bevető gyakorlatra a somogyiak mellett Veszprémből és Zalából érkeznek tűzoltók, továbbá az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságról (OKF) és a fővárosi polgári védelmi igazgatóságról is lesznek résztvevők. Meghívottként valamennyi megyei igazgatóság képviselői is jelen lesznek.

Horvátországból Kapronca, Verőce és Durdevac tűzoltóinak mintegy 60 fős csoportja vesz részt a gyakorlaton, amelynek célja a tapasztalatszerzés, valamint annak felmérése, hogy veszélyhelyzetben miként tud együttműködni egy nemzetközi csapat - mondta a sajtóreferens.

Beszámolója szerint a látványos beavatkozást - például, ahogy a repülőgépek vizet vesznek ki a Balatonból az erdőtűz oltásához, vagy ahogy a helikopterből tűzoltók ereszkednek le, hogy eloltsák a még megmaradt kisebb gócokat - biztonságos távolságból a lakosság is figyelemmel kísérheti, május 14-én pedig a sármelléki repülőtéren a gyakorlat során használt eszközöket, járműveket közelebbről is szemügyre vehetik az érdeklődők.

Már javában folynak az előkészületek - mondta Gergelics Natália, hozzátéve: az ezzel megbízott horvát és somogyi bizottság tagjai éppen a napokban járták végig a helyszíneket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását