2024. május 7. - Gizella

Éjfélkor nyílnak a határok

Éjfélkor megnyílnak az Ausztria, Szlovénia és Szlovákia felé vezető határok, mivel Magyarország is a Schengeni-övezet teljes jogú tagjává válik. Ez azt jelenti, hogy ezen az 1100 kilométer hosszú határszakaszon már nem fogja határőr megállítani az utazóka
2007. december 20. csütörtök 11:59 - Hírextra
Történelmi jelentőségűnek nevezete a csütörtöki napot Orodán Sándor, a Határőrség szóvivője, éjfélkor ugyanis hazánk a Schengeni-övezet teljes jogú tagjává válik és megnyílnak a határok Ausztria, Szlovénia és Szlovákia felé. Ez azt jelenti, hogy a 2200 kilométeres magyar határszakasz több mint felén - 1100 kilométeren - már nem fogja határőr megállítani azt, aki akár autóval, akár gyalog átlép a másik ország területére. Így tehát bárki, bármikor és bármilyen módon, ellenőrzés nélkül átmehet az érintett három országba.

A határnyitás több mint 50 határátkelőt érint a három országgal közös határszakaszon. Hegyeshalomnál pontban éjfélkor bontják el az összes sorompót, így nyitják meg jelképesen az Ausztriába, Szlovéniába és Szlovákiába vezető határokat. A többi átkelőnél folyamatosan bontják majd a sorompókat, később pedig az ott felállított bódék is eltűnnek, vagy más funkciót kapnak.

Orodán Sándor, a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy habár az országhatárokon mindenféle ellenőrzés nélkül át lehet majd lépni, személyazonosságot igazoló okmányt mindenkinek kell magánál tartania. Felnőtteknél ez a személyi igazolvány, vagy az útlevél lehet, 14 év alatti gyerekeknél pedig csak az útlevél.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását