2024. április 20. - Tivadar

MSZP: több forrást közmunkára!

Az MSZP szerint szükség van a közmunkára fordított források növelésére és az átképzések átalakítására, hogy piacképes szakmákat tanítsanak. Erről Török Zsolt és Teleki László, az MSZP két országgyűlési képviselője beszélt szerdán Budapesten sajtótájékozta
2008. április 9. szerda 11:51 - Hírextra

Jelenleg több mint 200 milliárd forintot fordítunk segélyezésre, ugyanakkor 60 milliárd forintot közfoglalkoztatásra, ezt az arányt kell megváltoztatni - közölte Török Zsolt, az Út a munkába programért felelős miniszterelnöki megbízott.

Hozzáfűzte: a programról folytatott konzultációkon kiderült, hogy a polgármesterek szívesebben költenének közmunkára. Mint mondta, egyetlen fillért sem kívánnak elvenni a rendszerből, a források átcsoportosítását több év alatt tartják megvalósíthatónak.

Török Zsolt kiemelte: a kormánynál is kezdeményezni fogják, hogy ha van lehetőség, akkor a program 2009-től életbe lépő rendelkezéseit megelőzően már idén fordítsanak többet a közfoglalkoztatásra.

Teleki László arról beszélt, hogy az Út a munkába program a romákat is jelentős mértékben érinti. Kitért arra, hogy a programról folytatott konzultációkon a résztvevők nagyon fontosnak tartották a közhasznú munkát, de nem ezt tartják a cigányság számára a kitörési pontnak, ellentétben a szakképzéssel és az átképzésekkel.

Úgy vélte, nem csak a roma lakosság számára lenne fontos, ha olyan piacképes szakmákat tanítanának, amellyel a munkaerőpiacon el lehet helyezkedni.

Török Zsolt ezzel kapcsolatban hozzátette: szorgalmazzák, hogy az átképzésekről döntő regionális munkaügyi képzési bizottságokban a gazdasági szereplőket képviselő kamarák is részt vegyenek.
Az elképzelések szerint az átképző intézményeket is érdekeltté tennék abban, hogy olyan szakmákat képezzenek, amelyekkel el lehet helyezkedni. A javaslatok között szerepel, hogy csak azok az átképzési intézmények kapjanak támogatást, ahol a végzettek több mint a fele legalább hat hónapra el tud helyezkedni.

A miniszterelnöki megbízott szerint a hiányszakmákban tanuló gyerekeket ösztöndíjjal kellene támogatni.

Teleki László fontosnak nevezte, hogy a roma értelmiséget is segítsék munkát találni. El kell felejteni, hogy csak az árokásás segíti a romákat - jegyezte meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását