2024. április 20. - Tivadar

80 éve született a ska nagyapja

Rosco Gordont a memphisi blues egyik meghatározó zenészeként és szerzőjeként tartják számon. A nyolcvan évvel ezelőtt született Gordon zongoristaként is előkelő helyet szerzett magának Rosco Rhythmnek nevezett játékstílusával.
2008. április 9. szerda 11:47 - Hírextra

Rosco Gordon Memphisben született 1928. április 10-én. Alig múlt húsz esztendős, amikor már listákon szerepeltek dalai. Ike Turnerrel és másokkal együtt a rhythm and blues és a rock and roll egyik korai hőse volt.

Kevesen tudják, hogy a ma oly divatos jamaicai ska és reggae az ő zenei világa nyomán terjedt el. A Beale Street-I zenészek csoportjához tartozott Johny Ace-szel, B. B. Kinggel, Ike Turnerrel és Bobby Blue Balddel együtt. Ők tették a legtöbbet a memphisi blues fejlődéséért.

A negyvenes évek végén tűnt fel, első felvételeit Sam Phillips nevezetes Sun Records nevű cégénél készítette az ötvenes évek legelején. Megjelentek felvételei ezen kívül a szintén legendás chicagói Chess, a Los Angeles-i RPM és a Duke kiadóknál is. Elsősorban az akkor producerként is dolgozó Ike Turner figyelt fel rendkívül erőteljes hangjára. Pályája kezdetén zongorázott a WDIA rádióban is
Korai sikerei közül említést érdemel a Booted, a Boogie in My Bones és a No More Doggin című dala.

Ezek volt a ska és a reggae stílus egészen korai kezdeményei, ezekért nevezik őt ma is a ska nagyapjának. Az első "igazi" reggae- és ska-dalok egyébként az ötvenes-hatvanas évek fordulóján születtek meg.

A hatvanas éveket a Vee Jay lemezcéggel kezdte. Akkoriban született Just a Little Bit című dala, amely a rhythm and blues meghatározó száma lett, sok brit együttes feldolgozta.
Az ötvenes évek elmúltával Rosco Gordon hosszú évekre eltűnt, zenészként nem hallatott magáról. Feleségével mosodát nyitott, és egészen annak haláláig, a nyolcvanas évek közepéig ebből tartotta fenn magát.

Amikor visszatért a zenéhez, New York államban ténykedett. A kilencvenes években keveset szerepelt nagyobb közönség előtt. Az ezredfordulón a minap Budapesten koncertező Duke Robillard fehér gitárvirtuózzal felvette a Memphis, Tennessee című dalt, amelyet jelölték a W. C Handy-díjra - ez a műfaj legrangosabb elismerése.

Szerepelt a Martin Scorsese-féle bluestörténeti dokumentumfilm-sorozat Road To Memphis című epizódjában, amelyet Richard Pearce rendezett 2002-ben. A sorozatot teljes egészében bemutatta a Duna Televízió. Nem sokkal a film forgatása után, 2002-ben Rosco Gordon meghalt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását