2024. március 29. - Auguszta

50 éves a vadaspark

Idén ünnepli 50. évfordulóját a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark, s a jubileum alkalmából több programot is szerveznek; április 18-án például megnyitják a vadaspark elmúlt 50 évét reprezentáló dokumentum- és fotókiállítást, másnap pedig
2008. április 9. szerda 18:06 - Hírextra
Az augusztus 1-i főünnepségen - az avatás napra pontosan 50. évfordulóján - az ötven évvel ezelőtti árért mehetnek majd be az állatkertbe a látogatók. Akkor 3 forint volt egy belépő, ám mivel már háromforintos árat nem lehet beszedni, így "kénytelenek" lesznek 5 forintért adni majd a belépőjegyet - mondta Török László, az intézmény igazgatója szerdai veszprémi sajtótájékoztatóján.

Az igazgató szerint "rendkívül gazdag" lesz az április 18-án megnyíló jubileumi dokumentum- és fotókiállítás anyaga, s mint hangsúlyozta; ehhez különösen nagy segítséget nyújtott többek közt a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság, a megyei levéltár, a megye napilapja, a Napló és a Magyar Távirati Iroda.

A március 19-i Fuss az állatkertért programra több ezer futót várnak (a versenyzők négy kilométert tesznek meg a városban), az első ötven résztvevőt az állatkert jubileumi pólójával ajándékozzák meg, illetve a versenyzők közt különböző nyereményeket sorsolnak ki - közölte az igazgató. A futóverseny fővédnöke és "levezénylője" Csiszár Jenő médiasztár lesz, aki maga is elrajtol majd a mezőnnyel.

A gyerekeket az állatkert előtti téren egész nap Lego-játszóház várja, a műsorban pedig délelőtt fellép Rudi bohóc, illetve a litéri gyermek táncegyüttes. Délután Los Andinos- és El Nino-koncert lesz, majd fellép Ganxsta Zolee, Sub Bas Monster, Lola, a Mini Cirkálók (hiphop tánc) és Nacsa Olivér humorista, a programsorozatot pedig este utcabál zárja.

A jubileumi események sorából kiemelkedik még a madarak és fák napjára (május 10.), illetve a gyermeknapra (május 25.) szervezendő rendezvény, s természetesen majd az auguszus 1-2-i (péntek-szombat) főünnepség, amelyen a még ma is élő dolgozók közül jelen lesznek mindazok, akik 1958. augusztus 1-én is az állatkert alkalmazottai voltak. Készül a "nagy napra" az állatkert ötletgazdája, fő szervezője és első, legendás igazgatója is, a 86 éves Kasza László - hangsúlyozta az intézmény mai vezetője.

Az igazgató újdonságként említette a napokban megnyíló "makiösvényt", ami azt jelenti, hogy a kis majmokat nemcsak kerítésen keresztül láthatják majd az érdeklődők, hanem be is mehetnek közéjük.

Török László közölte, hogy a 50. jubileumi évben kívánják elindítani azt az ötéves intézményfejlesztési projektet is, amelynek során 420 millió forintos beruházást valósítanak meg, feltéve, hogy a közép-dunántúli regionális operatív program fejlesztési pályázatán júniusban nyertes lesz az intézmény. Ennek során új trópusi-, majom- és Afrika-házat építenek (utóbbi helyen már mód lesz majd zsiráfok tartására is), létesítenek iskolások részére egy oktatóközpontot és játszóházat, továbbá a bakonyi ősi mesterségek bemutatóját is megteremtik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását