2024. május 11. - Ferenc

Csökkent a Ráday Gyűjtemény támogatása

A kormányzati megszorítások miatt az utóbbi két esztendőben mintegy 60 százalékkal csökkent a legismertebb és legnagyobb forgalmú magyarországi református egyházi közgyűjtemény, a Ráday Gyűjtemény állami támogatása - mondta Berecz Ágnes, az intézmény igaz
2008. április 9. szerda 18:09 - Hírextra
A közgyűlés emiatt határozatban mondta ki tiltakozását, míg Nagy István, a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karának dékánja hozzászólásában a gyűjtemény könyvtárának méltatlan számítógépes ellátottságára hívta fel a figyelmet.

Berecz Ágnes beszámolójában szerepelt, hogy a Dunamelléki Református Egyházkerület 2007-ben 19 millió forinttal támogatta az intézményt, pályázatok útján további mintegy 3,8 millió forintra tettek szert, s szerény mértékben támaszkodhattak saját bevételeikre is.

Az állami forrásmegvonást sajnálatosnak tartotta a közgyűlés, a Ráday Gyűjtemény munkatársai ugyanis az igazgató adatai szerint 2007-ben 11 előadást tartottak, 36 publikációt jelentettek meg, összesen pedig a gyűjteménynek 8670 látogatója volt.

A beszámoló szólt arról, hogy a közgyűjtemény 613 olvasóval rendelkező könyvtárának prédikációs köteteket tartalmazó elektronikus adatbázisa a tavalyi munkálatok eredményeként immár 14.845 prédikációt tart nyilván, s a műemlékvédelmi könyvtári részleg 6479 kötetéről a költségvetési nehézségek ellenére a múlt évben számítógépre vitték az alapadatokat. Ezen kívül előkészítették a Ráday család levelezésének forráskiadását és restauráltattak több, 1800 előtti folyóiratot.

Az igazgatói tájékoztató szerint a Ráday Gyűjtemény levéltára folytatta az anyakönyvek mikrofilmre vitelét, közreműködött a Ravasz László püspökre emlékező kecskeméti, és a Pál utcai fiúkról szóló budapesti kiállítás megszervezésében. Tevékenységük újabb szeletét jelentette a kecskeméti zsidó temetőről szervezett fotókiállítás.

Berecz Ágnes összességében úgy látja, hogy 2007-ben sikeres évet zártak, "ennek oka azonban nem a megfelelő költségvetési kondíció, hanem a körülmények szerencsés alakulása volt".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását