2024. május 2. - Zsigmond

Űrsikló a múzeumban

A speyeri műszaki múzeum új attrakciója lesz hamarosan egy orosz űrsikló, amely egy Rajnán úszó pontonhídon ezekben a napokban közelíti meg végső állomáshelyét, a Rajna-Pfalz tartományban fekvő kisvárost.
2008. április 8. kedd 18:04 - Hírextra
A Buran (Hóvihar) nevű űrjárműből, amely erősen hasonlít az Egyesült Államok által épített űrsiklókra, tíz példány készült a Szovjetunióban, még a 80-as években. Közülük azonban csak egy jutott ki a világűrbe, a többiek csupán "próbarepültek" a Föld légkörében.

A szóban forgó példányt az oroszok 2000-ben elvitték Sydneybe, ahol az olimpiai idején az ausztrál nagyváros alkalmi látványossága volt. Utána Bahrainba szállították hajón, ahol egy élelmes szingapúri üzletember akart tőkét kovácsolni belőle. A terv azonban dugába dőlt, a Buran éveken át rozsdásodott az arab sejkség egyik kikötőjében.

Ott figyeltek föl rá német szakemberek, és hírét vitték Speyerbe. Az ottani műszaki múzeum igazgatója, Hermann Layher a ZDF televízióban elmondta: némi jogi vita után megvásárolták az űrsiklót, s az március végén hajón útra kelt Bahrainból Rotterdam felé. Onnan különleges pontonhídra rakva úsztatják fel a Rajnán, várhatóan szombaton ér a rendkívüli rakomány Speyerbe. Az utolsó kilométereket szárazföldön teszi meg, ami nem lesz egyszerű feladat: a Buran ugyanis 36 méter hosszú, szárnyainak maximális szélessége pedig 25 méter.

Az orosz űrsikló megvásárlására, a szállításra és külön hangár építésére mintegy 10 millió eurót költ a speyeri műszaki múzeum.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását